Evolució de la comunicació interpersonal

Nerea Navarrete OrtegaTítol:          L’evolució de la comunicació interpersonal
Autor/a:     Nerea Navarrete Ortega
Tutor/a:      Jordi Satorra Marín
Modalitat:  Humanitats i Ciències Socials
Àrea:          Llengua
Centre:       Ins Antoni de Martí i Franquès
Localitat:   Tarragona

Objectius:
  1. Veure com ha evolucionat la comunicació en l’àmbit tècnic i social.
  2. Observar la seva repercussió al llarg dels anys en les relacions personals, tant adultes com juvenils.
  3. Centrar-nos en els canvis que la comunicació ha provocat en les relacions més afectives (de parella), en els nostres hàbits.
  4. Comprovar si aquests canvis han desenvolupat algun tipus de patologies als més joves.
Hipòtesi:

Són els avenços tecnològics els que han provocat un canvi radical en la comunicació, que ha afectat sobretot als més joves? Han repercutit de forma negativa en les relacions interpersonals?

El procés:

Per tal de comprovar-ho, s’ha analitzat els canvis que hi han hagut en la comunicació des de les primeres paraules utilitzades per l’ésser humà fins als nostres dies, on hi ha aparells electrònics, Internet, xarxes socials…, i com aquesta modernització ha modificat les relacions interpersonals de parella i amistat. Fa uns anys era impensable poder enviar un missatge a un amic de forma instantània, per exemple. En l’àmbit metodològic, s’han realitzat dues enquestes diferents, una pels adults i una altra als joves, per veure si aquest canvi ha impactat de la mateixa forma a dues generacions diferents, i també per comprovar si aquesta evolució ha tingut un resultat negatiu o positiu respecte als anys anteriors. A més, s’ha realitzat la lectura de diversos llibres especialitzats en el tema.

Conclusions:

Aquest treball pot ajudar-nos a veure que la comunicació és un àmbit que mai es quedarà estancat, sinó que sempre estarà en una constant evolució. Encara que hi hagi hagut moltíssims descobriments innovadors, només estem en el principi d’una nova era digital.
Després d’haver realitzat aquest treball, he arribat a la conclusió que la societat sí que està evolucionant d’una manera digital i que cada vegada seran més els utensilis relacionats amb la tecnologia.
La comunicació incideix directament en el comportament de les persones i és per això que les relacions interpersonals aniran canviant en aspectes positius i negatius respectes els anys anteriors.
És positiu el fet que tots nosaltres podem agafar nous coneixements que ens serviran en el present i en un futur pròxim, que cada vegada sigui més fàcil poder relacionar-nos entre nosaltres encara de la distància que pugui haver-hi entre les dues o més persones, que la comunicació cada vegada sigui més ràpida, fàcil i immediata i que a més puguem tenir tota la informació que vulguem al nostre abast.
Un dels aspectes negatius és que si no es fa un correcte ús d’aquesta, pot desenvolupar patologies com problemes a l’hora de parlar cara a cara amb algú, inseguretats emocionals i físiques, creure més en una realitat virtual que no la física o directament portar una vida enfocada plenament en la xarxa.
Això afecta indirectament més als joves, ja que és una generació que pràcticament ha nascut amb un aparell electrònic a la mà. Hem de ser conscients que estem evolucionant cap a una era digital, però no podem deixar de banda el nostre passat. Hem de saber quins moments hem de deixar apartada la tecnologia i en quins moments hem d’aprofitar-la pel nostre propi benefici.
Simplement, s’ha de posar tot en una balança, ser equilibrats, saber utilitzar les coses més innovadores per jugar a favor nostre i no oblidar-nos de les coses més senzilles com prendre un cafè a una terrassa amb la companyia dels nostres amics o familiars, llegir un diari o escriure en un paper per desfogar-nos.
A vegades, les coses més simples són les més importants.

Bibliografia:
  • Jose Luis Orihuela. Los medios después de internet. UOC
  • Jordi Jubany. ¿Hiperconectados?. Lectio Edicones
  • Susana Jiménez-Múrcia i J.Mª Farré. Adicción a las nuevas tecnologías. Singlantana
  • Obres completes William Shakespeare. Traducció Josep M. De Segarra. Teatre de William Shakespeare. Selecta-Catalònia
Llocs Web:
Presentació:

Fotos:

 

Foto 1.- L’evolució del ésser humà en la seva comunicació