Vi ecològic o convencional?

Danusia Alexia ZalaTítol:          Vi ecològic o vi convencional?
Autor/a:     Danusia Alexia Zala
Tutor/a:      Sabina Fornés Masià
Modalitat:  Ciències i tecnologia: Ciències de la Salut
Àrea:          Biologia
Centre:       Ins Salvador Vilaseca
Localitat:   Reus

Objectius:
  1. Fer un estudi de la fermentació alcohòlica.
  2. Comparar les fermentacions de diferents fruites.
  3. Fer un seguiment total del procés de vinificació.
  4. Elaborar el meu propi vi.
Hipòtesi:

Una de les hipòtesis del treball va ser:
Potser que el most en unes condicions de temperatura més alta de la correcta acabi abans la fermentació que el most que hagi estat a unes condicions de temperatura adequades.

El procés:

Per tal d’aconseguir els meus objectius, primerament vaig elaborar unes pràctiques a la URV per poder comparar l’evolució de la fermentació de diferents fruites. En aquest experiment es van sembrar en plaques de Petri diferents mostres i es van veure els microorganismes que s’havien format durant la fermentació.
Seguidament, durant l’època de la verema, vaig fer un seguiment de tots els passos que es fan abans d’obtenir un vi ecològic.
Tenint tota la informació necessària, vaig agafar 10 litres de most i els vaig separar per poder-los tenir en 2 condicions diferents. Com a variable independent es tenia la temperatura i com variable depenent, la densitat del most. D’aquesta manera es van poder elaborar 2 gràfiques que mostraven el canvi que hi havia en el most durant la fermentació.

Conclusions:

La conclusió final a la qual he pogut arribar és que és molt important respectar les condicions i sobretot la temperatura en les quals ha d’estar el most durant el procés de la fermentació, ja que aquest pot canviar i produir un resultat final no desitjable.
També he pogut comprovar que en el treball de laboratori és de molta importància respectar totes les mesures d’esterilitat si es vol evitar el contagi d’altres microorganismes.
Finalment, també he pogut comprovar que cada vegada el vi ecològic va guanyant més en el mercat i això és gràcies a les innovacions que hi ha hagut en el sector de la viticultura.

Bibliografia:
  • Y. H. Huï; E. Özgül Evranuz. Handbook of Fermented Food and Beverege Technology.
  • RIERA Ignasi; RIERA Kira; MEDINA Gerardo; PLAY Jordi i SERRET Cristina. Montsant la sierra de los contrastes.
Presentació: