Títol: Efecte de la cafeïna sobre el caragol Planorbis corneus
Autor/a: Albert Gassull Garcia
Tutor/a: Graciel·la Monné
Modalitat: Ciències i tecnologia: Ciències de la Salut
Àrea: Bioquímica
Centre: Ins Joan Puig i Ferreter
Localitat: La Selva del Camp
Objectius:
- Definir els efectes de la cafeïna en el caragol Planorbis corneus
- Determinar la dosi letal de cafeïna en el caragol Planorbis corneus
- Documentar la necrosi del caragol Planorbis corneus
Hipòtesi:
Potser l’efecte de la cafeïna sobre el caragol Planorbis corneus es defineix per una funció que contempla la concentració del toxic (X) i el temps que tarda en produir-se la mort, de manera que, com més augmenta el temps, més estable és la funció. És a dir, l’efecte es podria definir per la funció inversa d’una exponencial.
El procés:
La selecció del tema va ser determinada per un article d’una revista britànica que assegurava que en diverses universitats s’havia experimentat amb la cafeïna per tal de fer-la servir com a repel·lent de gasteròpodes.
Es va recopilar informació sobre la viabilitat que tindria un treball de recerca enfocat en aquest sentit, sobre la cafeïna com a compost i els efectes que aquesta molècula provoca en els organismes. Es va considerar que la temàtica del treball de recerca era adient per dos motius: el primer que era un tema original i, per tant, no hi hauria altres treballs que s’assemblarien ; en segon lloc, que possibilitava explorar una gran quantitat d’àries del coneixement al comptar amb apartats de biologia, química, matemàtiques, etc.
L’estructura del treball està dividida en dos grans fases: la primera, on es troba tot el contingut de característiques teòriques; i la segona, on es troba la part experimental. El primer que es va fer va ser reunir tota aquella informació que es va considerar adient pel treball (tot i que hi va haver canvis durant total la edició del treball, però de manera general, és així). Després es va procedeer amb la part experimental, que va tenir lloc entre la meva casa i els laboratoris de l’ETSEQ.
Com a dificultats que se’ns hagin presentat, sobretot hi ha experiments en els que vam obtenir uns resultats que no esperàvem (com en el cas de la degradació de la cafeïna), però que forma part del procés experimental. Per altra banda, vam intentar realitzar un cultiu de caragols que, per molt que funcionés, va ser poc eficient.
Conclusions:
S’han pogut localitzar tres segments diferents en la funció final: en els 0’15-0’3 grams de cafeïna, els caragols tenen una resistència elevada al tòxic que amplia el temps de mort; en els 0’6-0’9 grams, es forma un pic en l’eix del temps anòmal que pot ser explicat degut a un augment dels errors absolut i relatiu en el segment, o per l’aparició de l’efecte hormesi en els subjectes; entre els 0’9-6 grams, els valors que pren el temps es van estabilitzant fins a arribar a un punt on la gràfica no es pot definir per la sobresaturació del medi.
Bibliografia:
- Juan Carlos Fontillas Pérez. Nuevas tendencias en el cultivo de caracoles. Mundiprensa
- Ignacio Santiago García. Aplicación de productos herbicidas y fitosanitarios. Paraninfo
- Giussepe Gallo. El caracol, cría y explotación. Mundiprensa
Llocs Web:
- Efectos de la cafeína
- Efectos negativos de la cafeína
- La cafeína, un pesticida natural
- Caffeine: a powerful organic insecticide
- Degradation of caffeine by photo-fenton process
- Tipos de extracciones líquidas
- Hormetic dietary phytochemicals
- Efecto hormesis
- Cafeína como insecticida… ¿Sirve?
- Negative effects of coffee
Presentació:
Fotos: