Consum responsable i conscient. Propostes educatives

Des de escoles verdes ens informen i ens proporcionen recursos per treballar el “Dia sense compres”.

El “Dia sense compres”, 27 de novembre, ens proposa aturar el consum durant 24 hores i repensar la manera en que produïm i consumim. Es tracta d’una vaga de consum que es celebra cada any l’últim divendres de novembre. La iniciativa va es va iniciar l’any 1992, idea de l’artista canadenc Ted Dave i apadrinada per la revista Adbusters, organització anticapitalista que té per objectiu qüestionar els mitjans de comunicació i la filosofia consumista que promulguen.

Recursos per a treballar amb l’alumnat el tema del consum responsable:

Recursos:

Propostes didàctiques:

  • Activitat “Som conscients de tot el que s’amaga quan consumin? Les joguines” (CM): activitat per a cicle mitjà de primària. Partint de les joguines es pretén que l’alumnat reflexioni sobre la influència que té la publicitat en els nostres hàbits de consum, fent reflexionar a l’alumne sobre la publicitat, el consum,… es treballa el sentit crític i es plantegen alternatives de consum responsable, a través de simular el funcionament que segueixen les campanyes de les Organitzacions No Governamentals (ONG).
  • Activitat “Sostenibilitat i consum responsable” (CS i ESO): una proposta per cicle superior de primària o primers cursos de la ESO que es basa en el visionat de dos vídeos de TV3 i el disseny i confecció de cartells publicitaris que giren al voltant del consum responsable. La base per al treball és la consulta d’una pàgina web de Greenpeace i el treball de grup que es realitza amb eines telemàtiques.
  • Un exemple de projecte escolar dedicat al consum responsableel projecte “Compromís de Consum Responsable de les escoles del Poble Sec”, amb l’alumnat de tres escoles del Pobles Sec.