Recursos i conferència: L’aprenentatge científic i el lingüístic: vasos comunicants

“L’aprenentatge científic i el lingüístic: vasos comunicants”
Conversa entre Digna Couso i Carme Durán

Enllaç a la conferència
Recursos i materials comentats

Temes tractats:
– Falsos dilemes: tradició vs. innovació / competències vs. continguts / treballs globalitzat vs. disciplines

– Què aporta la meva àrea a les altres? Què aporten les altres àrees a la meva? El paper dels continguts disciplinars en els treballs globalitzats.

– Com ens coordinem? Exemples de propostes

Dins del cicle de conferències La meva àrea necessita de les altres

 

Digna Couso és professora agregada per la Universitat Autònoma de Barcelona, Departament de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències Experimentals. Directora del CRECIM (Centre de Recerca per a l’Educació Científica i Matemàtica).

Carme Durán és professora de didàctica de la llengua i la literatura de la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment compagina la docència a secundària (IOC), la docència al Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat Autònoma de Barcelona com a professora associada, i la formació permanent del professorat

L’ensenyament i aprenentatge de qualsevol disciplina requereix del llenguatge, no només com a vehicle de comunicació, sinó també com a eina al servei de la construcció del coneixement. La llengua juga un paper crucial en la formació dels conceptes i en el desenvolupament de les idees científiques. Per aprendre ciències, necessitem escoltar, parlar, llegir i escriure sobre temes científics. En aquesta conferència reflexionem sobre la necessitat de crear vasos comunicants entre els coneixements científics i els coneixements lingüístics i mostrem alguns exemples de com abordar-los a l’aula tant a primària com a secundària.