La Colònia Güell

Catàleg LA COLÒNIA GÜELL

 

La Colònia Güell. Modernisme i indústria, Costillas, Beatriz; Dal Maschio, Inés; Montero, M. Teresa

Llibre que fa un repàs de la història, l’urbanisme i el funcionament laboral i social de la Colònia Güell en la seva primera part. En aquesta primera part hi destaquen personatges com Antoni Gaudí, Eusebi Güell i Ferran Alsina. La segona és un catàleg dels edificis més significatius, on es recull la seva vida i, a partir dels quals, s’expliquen les característiques de l’arquitectura modernista.

La Colònia Güell: Sortida de Camp. Selecció Bibliogràfica, Padró Margó, Josep

És un recull bibliogràfic de la Colònia Güell com a sortida de camp, la bibliografia està organitzada en els següents apartats: Obres justificatives del projecte i de caràcter apologètic, Obres de contingut arquitectònic i artístic, Obres de recerca, Publicacions periòdiques, Memòries, Obres de divulgació, Obres de contingut didàctic, Obres de caràcter general relacionades amb el tema de les colònies industrials.

Gaudi’m de la Colònia Güell, Grup de treball de la Colònia Güell

 

Es tracta d’un joc de tauler on els participants fan un recorregut pels elements més característics de la Colònia Güell i han d’anar responent preguntes i identificant elements, la qual cosa fa que mentre juguen van  adquirint i completant el seu coneixement d’aquesta Colònia i de la seva història.

Inclou dossier didàctic: les colònies industrials, resum històric de la Colònia Güell i els seus personatges, un itinerari i el conte “La Colònia Güell que va conèixer la meva besàvia” (Josep Padró).

Colònia Güell, Martorell, Sabí

Aquest dossier recull la narració que l’autor ha fet sobre la fundació de la Colònia Güell. Fa un repàs de la història, l’urbanisme i el funcionament laboral i social de la Colònia Güell. Completa el treball amb la descripció de personatges il.lustres relacionats amb la vida econòmica i social de la Colònia.

Una visita a la Colònia Güell. Materials didàctics. Crèdit variable. Secundària, Amigó, María José; Català, Lluís; Mas, Francesc; Repollès, Glòria

 

Crèdit variable de secundària post-obligatòria per treballar el procés industrialitzador a Catalunya i, en concret, el cas de la Colònia Güell. L’objectiu és aprofundir en el coneixement de la realitat social de la Catalunya de finals del segle XIX, com vivien i com treballaven els catalans. Al parlar de la Colònia Güell es centra en la família Güell, com a prototip de família industrial catalana, que il·lustra perfectament les etapes del procés industrialitzador de Catalunya fins a la Guerra Civil. La darrera part consisteix en la preparació d’una visita a la colònia, destacant l’entorn físic, els aspectes urbanístics i els edificis modernistes. L’itinerari es detalla en un plànol i amb una descripció de cada una de les parades. Tot el dossier està plantejat com a material didàctic, per tant a més de les explicacions del contingut, inclou el desenvolupament curricular, amb objectius, activitats de treball, temporalització i avaluació.

La Colònia Güell. Quadern de treball PRI i SEC, Alegret, Francesc; Castillo, Carles; Dolcet, Jordi; Moga, Antoni

 

Aquest dossier està concebut com a suport per al treball de camp sobre la Colònia Güell. Fa un recorregut pels punts més interessants de la Colònia centrant-se en l’observació de cases i carrers. Incideix força en els aspectes arquitectònics i elements constructius dels edificis significatius del conjunt, donant pautes per comparar-los i introduint vocabulari específic del tema. La presentació és clara i ajuda a què l’alumne, a través d’observacions parcials, pugui fer-se una idea completa de la globalitat.

Itinerari per la Colònia Güell. Propostes didàctiques. Nivell 12-16 anys, Fernández, Mercè; Giménez, Pilar; Piernas, Natalia

 

En base a l’elaboració d’un itinerari per la Colònia Güell s’han realitzat unes propostes didàctiques complementàries per tal que l’alumne conegui una vessant del procés d’industrialització a Catalunya, les colònies industrials i descobreixin una bona mostra del nostre patrimoni. Aquestes activitats tenen com a objectius desenvolupar una metodologia de treball que fomenti les seves capacitats per interpretar plànols, textos, fotos, … així com potenciar un treball de tipus lúdic, crític i d’observació.

Gaudir Gaudí. Propostes d’activitats didàctiques, Garcia, Camino; Blanco, Angel; [autors]; de Tord, Anna; [gràfica]; Barandica, Esteve; [coordinador]

Quadern de l’alumne que recull propostes d’activitats prèvies a les visites als edificis d’Antoni Gaudí i propostes d’activitats per realitzar durant la visita als edificis següents: la Sagrada Família, la finca Güell, el palau Güell, la cripta de la colònia Güell, el parc Güell, la casa Batlló i la casa Milà ‘La Pedrera’. Cada edifici és presentat amb una breu ressenya històrica i una fitxa tècnica. Les propostes didàctiques es refereixen tant a l’exterior com a l’interior dels edificis i inclouen activitats molt diverses: situació, orientació, observació, identificació, descripció, comparació, localització, relació…

Antonio Gaudí, ese incomprendido: La Cripta Güell, Rojo Albarrán, Eduardo

 

Estudi sobre la simbologia i significat de la Cripta de la Colònia Güell dins el conjunt de l’obra de Gaudí. L’autor qüestiona l’opinió de que Gaudí era catòlic, creu i intenta demostrar que era un iniciat i que la seva obra no és sols arquitectura sinó que amaga tota una lectura esotèrica. Per tant, el llibre no tracta tant l’estètica sinó la simbologia, la interpretació de les formes. Mitjançant la Cripta, l’obra més complexa en simbologia de Gaudí segons l’autor, analitza com era la persona i els fonaments de la seva obra: el catalanisme, el panteisme, la inspiració en els ancestres, l’esperit de transcendència, possible vinculació a la maçoneria, etc.

La industrialització al Baix Llobregat, dels inicis a la Guerra Civil, Consell Comarcal del Baix Llobregat

Obra de finalitat didàctica que tracta dels fets, les persones i els edificis que han protagonitzat el procés industrialitzador del Baix Llobregat. Comarca eminentment agrícola, ha viscut, a partir dels finals del segle XVIII una transformació gradual vers la indústria i s’ha convertit en un exponent de les transformacions industrials que ha experimentat Catalunya. La disponibilitat d’aigua i la proximitat a la ciutat de Barcelona van afavorir l’establiment de fàbriques, sobretot tèxtils a la comarca i, també, de colònies industrials. Les fitxes faciliten l’explotació didàctica dels continguts del document epistemològic

La industrialització al Baix Llobregat, dels inicis a la Guerra Civil. Activitats didàctiques, Padró, Josep

Les activitats didàctiques d’aquesta carpeta pretenen apropar l’alumne a algunes de les transformacions de l’època industrial que més han incidit en la configuració del paisatge comarcal i en la vida dels seus habitants. A partir d’una primera fitxa introductòria, les set fitxes següents giren entorn a l’agricultura, la indústria i la població comarcals al segle XVIII. Al segon bloc temàtic es treballa la industrialització del S.XIX (energia i transports), la diversificació industrial del S.XX i els canvis demogràfics que desemboquen en l’espectacular creixement urbà que coneixem. Les següents fitxes fan referència a la qüestió social i finalment es proposa un exercici de síntesi consistent a investigar una vella fàbrica propera a l’alumne.

Baix Llobregat. El brogit de la indústria. De la manufactura a la fàbrica, Dal Maschio, Eisele; <comissariat>; Merino, Àngel; Ferreras, Enric; <coordinació i gestió>; Padró, Josep; Dal Maschio, Eisele; Carbonell, Joan Anton; Calvo, Àngel; Massagué, Anna; <comissió científica>

El llibre serveix de complement a una exposició itinerant del mateix nom. Tracta dels fets, les persones i els edificis que han protagonitzat el procés industrialitzador del Baix Llobregat. Comarca eminentment agrícola, ha viscut, a partir dels finals del segle XVIII una transformació gradual vers la indústria i s’ha convertit en un exponent de les transformacions industrials que ha experimentat Catalunya. La disponibilitat d’aigua i la proximitat a la ciutat de Barcelona van afavorir l’establiment de fàbriques, sobretot tèxtils a la comarca i, també, de colònies industrials.

El brogit de la indústria al Baix Llobregat. Recursos didàctics CD, Ruiz, Montserrat; Calvo, Carlos; Martínez, Urbano; Tomàs, Albert; Dolcet, Jordi; Moga, Antoni; Torres, Cèlia; Gómez, Juanjo; Rovira, M. Teresa; [autors del cd-rom];

Dal Maschio, Inés; Merino, Àngel; Ferreras, Enric; Padró, Josep; Porra, Joan Antón; Calvo, Àngel; Massagué, Anna; Muñoz, Josep; Muntada, Francesc; Coscoll, Maria; Boada, Marc; [autors de l’exposició itinerant]

 

Aquest cd-rom parteix dels materials que van ser recopilats per a l’exposició itinerant que, amb el mateix títol, va estar present durant tres anys en la majoria de les localitats del Baix Llobregat mostrant una visió històrica dels aspectes més significatius del procés d’industrialització a la comarca. Conservant una distribució semblant de continguts, el cd-rom presenta cinc àmbits d’informació general (La manufactura tradicional, El tèxtil, Les colònies industrials, La resposta obrera i La diversificació industrial) cadascú dels quals està format per un plafó informatiu i diverses pàgines gràfiques. Hi podem trobar també un apartat didàctic amb les guies de l’exposició, un glossari i un recull de referències sobre recursos complementaris.

Todo sobre Gaudí. I,II,III, Didaco 2004, dvd

Aquest reportatge permet conèixer aspectes de la vida, personalitat, sensibilitat i espiritualitat de Gaudí a través del simbolisme de les seves obres. Hi trobem cinc  edificis realitzats per l’arquitecte català: el banc del Parc Güell, 1913; la façana del Naixement de la Sagrada Família, 1892; la cripta de la Colònia Güell, 1908; i la nau de la Sagrada Família, 1921. A més, se’ns presenten dos aspectes molt incidents: la seva mort, 1926; i el seu procés de beatificació, 1992. També s’hi adjunten les entrevistes amb l’escultor de la façana del Naixement Etsuro Satoo; amb el postulador de la causa de beatificació, Mossèn Lluís Bonet; i amb Josep Maria Tarragona, biògraf de Gaudí. així mateix hi ha també un capítol dedicat als crèdits de la col·lecció.

Descubriendo el arte. Gaudí, DVD Spain, dvd

Antoni Plàcid Gaudí Cornet va néixer un 25 de Juliol de 1852 a Reus, prop de Tarragona, fill d’un forjador, la seva mare mor en la seva joventut. Després de treballar com a aprenent de forjador, Gaudí va començar els seus estudis a l’Escola Superior d’Arquitectura a Barcelona. Allí no demostra ser un bon estudiant, però malgrat això obté el seu diploma d’arquitectura en 1878.

Posteriorment es converteix en l’arquitecte màxim del modernisme i un dels principals pioners de les avantguardes artístiques del segle XX.

Antoni Gaudí, un home d’alabastre, Ken Films, 2002, dvd

Breu recorregut per l’obra més important de Gaudí, a partir, sobretot, de les opinions i els comentaris de l’historiador Josep Mª Ainaud de Lasarte, del director de la Càtedra Gaudí Joan Bassegoda, i de l’escultor Josep Mª Subirachs. També hi intervenen amb les seves anècdotes, membres de l’Associació d’amics de Gaudí i del Museu Salvador Vilaseca, de Reus, l’estudiós Miquel Sanz, el besnét d’Eusebi Güell, i Josep Matalonga, conservador de les Coves del Salitre de Collbató. Conté algunes imatges documentals de la Barcelona dels anys vint.

Gaudí o el joc de l’arquitecte, Matas, T.

 

És un joc de creació basat en l’arquitectura d’en Gaudí que permet experimentar amb les diferents obres per tal de descobrir-ne el sentit. Amb aquest CD es poden reconstruir models de les obres més importants en tres dimensions, fer les pròpies creacions cercant i modelant diferents elements, interpretar les claus de la seva arquitectura i recórrer virtualment la Barcelona modernista.

 

Recursos en línia

 

Itinerari virtual de La Colònia Güell
Repàs al paper de la família Güell en l’assentament d’una colònia tèxtil a Santa Coloma de Cervelló. Història dels principals fets esdevinguts i descripció de l’estil de vida quotidiana en una comunitat obrera.
CRP Baix Llobregat 6 (Sant Vicenç dels Horts)
La Colònia Güell
Visita interactiva amb profusió de fotografies i textos explicatius pels tres principals eixos de la Colònia Güell: l’antiga fàbrica tèxtil, el nucli urbà i l’església de la Cripta projectada per Antoni Gaudí.
CRP Baix Llobregat 6 (Sant Vicenç dels Horts)
Antoni Gaudí
En motiu del 150 aniversari del naixement d’Antoni Gaudí: biografia del genial arquitecte i enumeració cronològica de la seva obra. Breu contextualització del Modernisme.
CRP Baix Llobregat 6 (Sant Vicenç dels Horts)
La Colònia Güell
Recorregut per la història, l’església-cripta Gaudí, els edificis més significatius i el modernisme.
Ajuntament Santa Coloma de Cervelló
La industrialització al Baix Llobregat,

dels inicis a la guerra civil

Descobrim el Baix Llobregat
Es tracta d’un recull de materials que poden utilitzar-se com a unitat didàctica. Consta d’una primera part informativa que conté, a més, bibliografia, glossari i un fris cronològic. La segona part consta d’activitats didàctiques dirigides a l’alumnat de secundària i batxillerat, amb fitxes de treball i pautes per al professorat.
Consell Comarcal de l Baix Llobregat

Àngel Calvo Calvo , Josep Padró Margó

La Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló

Cada any, la Festa del Modernisme permet conèixer com era la vida a la Colònia Güell, a Santa Coloma de Cervelló. L’espai “Què va passar?” parla de la història d’aquesta colònia, lligada a la fàbrica tèxtil d’Eusebi Güell.
Edu3.cat