Dia internacional de la llengua materna 2024

Una vuitantena de persones van assistir ahir, 19 de febrer a la commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna 2024 a Sant Boi de Llobregat.
L’acte va començar amb les paraules de benvinguda de la regidora de Ciutat Educadora i Normalització Lingüística, Maria Valencia, que va explicar la gènesi del projecte Les llengües de Sant Boi, que té per lema “Conèixer per reconèixer”, i va emmarcar els actes previstos per a enguany, amb l’objectiu principal de reconèixer les llengües que formen part del patrimoni lingüístic santboià.

Posteriorment, va prendre la paraula Núria Vidal, del Servei Local de Català, per donar pas a Llenguaferits, uns bojos per les llengües com ells mateixos es defineixen, que, amb la conferència “L’aventura de les llengües”, van iniciar un viatge arreu del món gràcies a l’explicació de curiositats de llengües dels cinc continents.

Un cop acabada la xerrada, Pilar Pena, assessora LIC (llengua i cohesió social) del Departament d’Ensenyament, va explicar que la reafirmació de les llengües d’origen i la mirada intercultural del currículum és un dels eixos actuals del treball que duen a terme.

A continuació, els assistents van poder participar en dos tallers: d’alfabet àrab, amazic i hindi, a càrrec de l’associació Al Farah, i d’alfabet xinès, conduït per l’Associació Cultura Popular Xinesa. També, en una ludoètnia (jocs d’arreu del món), dinamitzada per joves de l’Esplai Eixida.

Van fer-ne la cloenda institucional Lourdes Sotelo, inspectora del Departament d’Ensenyament, que va destacar el valor de l’aprenentatge d’una llengua, i Maria Valencia, que va instar tothom perquè el dia 21 de febrer, Dia Internacional de la Llengua Materna, inundi les xarxes amb la paraula preferida de la seva llengua amb la traducció al català i amb les etiquetes #DILM2024 i #LESLLENGUESDESANTBOI2024.

@Binomils es va encarregar de fer la interpretació a llengua de signes catalana i, per acabar, van ensenyar als assistents a interpretar en llengua de signes les paraules: aprenentatge, inclusió, llengua i Sant Boi, els conceptes clau de la commemoració.

Les llengües de Sant Boi és un projecte del Servei de Ciutat Educadora i el Departament d’Igualtat i Cohesió Social de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, el Servei Educatiu Baix Llobregat 3 del Departament d’Ensenyament de la Generalitat i el Servei Local de Català de Sant Boi de Llobregat.