Conferències Dones Pioneres STEAM. Setmana de la ciència.

Us informem del cicle de conferències Dones Pioneres STEAM, organitzat per l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC) dins el marc de la Setmana de la Ciència d’enguany, que tindran lloc els dies 15 i 22 de novembre d’11 h a 12h30 a la sala d’actes de l’EETAC.
 
Les conferències s’adrecen a estudiants de 4rt d’ESO i de Batxillerat o Cicle Formatiu de Grau Superior, però són obertes a totes les edats.

Hi podreu assistir presencialment o bé participar-hi via telemàtica i fer les vostres inscripcions de manera individual o col·lectiva en una o les dues conferències mitjançant el següent formulari.
 
Uns dies abans de la conferència rebreu les instruccions per la connexió i o la vostra assistència a la Sala.
 
Us afegim un petit abstracte de cadascuna:
 
 
 
  • 15 de novembre de 2023 d’11 h a 12h30- Les revolucions de la Cecília Payne – Ponent: Pilar Gil Pons
 

De què estan fetes les estrelles?

A començaments del segle XX es pensava que la seva composició era molt semblant a la de la Terra.

Però en el seu fantàstic treball de tesi doctoral, la Cecilia Payne va trobar claus per a entendre els espectres estel·lars i va demostrar que l’hidrogen i l’heli són els elements més abundants a les estrelles. Els astrònoms més importants del seu moment no la van creure, però anys després es va demostrar que la Cecilia Payne tenia raó.

Va revolucionar coneixements científics establerts i va trencar barreres, sent la primera dona doctorant-se en Astronomia i guanyant una plaça de professora a la Universitat de Harvard. Va demostrar que la passió per la ciència i el treball científic de qualitat no tenen gènere.

 
  • 22 de desembre de 2023 d’11 h a 12h30 – Grans dones precursores de les TIC: les tecnologies que portem a la butxaca – Ponent: Margarida Espona Donés
 
Les grans dones científiques de la història, i en particular les dones que han estat cabdals en el desenvolupament de les noves tecnologies, han estat invisibilitzades i per això no les coneixem. En aquesta xerrada, descobrirem que gràcies a aquestes grans dones tenim internet,  ens podem connectar sense fils amb Bluetooth, i molt més! Farem un viatge per les seves vides apassionants, que transcorren de forma paral·lela a l’evolució de la tecnologia: des dels primers ordinadors que ocupaven tota una habitació fins als mòbils actuals.
 
  • Dijous 16 de novembre de 2023 de 17:00 a 19:00 h – Els drons bons – taller

Els drons són cada vegada més presents a la nostra vida, a tots els nivells. Per exemple, recentment hem vist drons ajudant a supervisar l’evolució del volcà de La Palma o per detectar aglomeracions perilloses en aquesta crisi sanitària deguda a la pandèmia.

Pocs dubten de la utilitat d’aquesta tecnologia, i a mesura que les normatives ho vagin permetent, el seu ús es multiplicarà. Ja ens anuncien serveis de lliurament encara més ràpid de mercaderies en domicilis o serveis de taxi basats en drons, però el més interessant és el que encara no podem imaginar.

No obstant això, els drons també tenen les seves ombres. Van ser inventats com a instrument de guerra i avui dia les aplicacions militars són molt freqüents. Alguns dels projectes comporten inspecció i control i susciten cert escepticisme davant les possibles irrupcions a la vida privada de les persones (“el gran germà que tot ho veu”). Molts es pregunten “podré seguir prenent el sol tranquil·lament a la meva terrassa sense que ningú em vegi?”

Així doncs, aquesta nova tecnologia, destinada a millorar la vida de les persones en molts aspectes, no sempre és ben acceptada per la ciutadania. Això no és una novetat. Ha passat abans amb altres tecnologies que avui dia són imprescindibles. Qui vol tenir una gran antena de telefonia o una central nuclear a prop de casa seva?

A la conferència veurem que els drons poden fer moltes coses bones. Repassarem algunes de les aplicacions més sorprenents i explicarem quines coses es poden fer amb la normativa actual i el que es preveu per al futur. La conferència inclou una demostració del vol de drons, tant a l’interior com al DroneLab del Campus del Baix Llobregat. En aquestes demostracions els participants podran volar els nostres drons amb els moviments del seu cos, les seves veus o els seus propis telèfons mòbils.

Inscripcions mitjançant el següent Formulari