Ucraïna a l’aula

[ENTRADA ACTUALITZADA al 29 de març de 2022]
En aquesta entrada compartim alguns recursos per a tractar el conflicte d’Ucraïna a l’aula, així i com d’altres recursos per treballar la cultura per la pau
SOBRE EL CONFLICTE D’UCRAÏNA
CEB - Ciascom
Orientacions per als centres educatius sobre l’acollida i acompanyament d’infants i adolescents refugiats i les seves famílies| Font: Grup Emergències Psicosocials del Consorci d’Educació de Barcelona |
El cicle Altres Veus, cicles de conferències a les biblioteques que tracta temes d’actualitat amb experts amb reconeixement públic, dedica, durant el mes de març i abril un seguit de conferències al conflicte d’Ucraïna i Rússia.

Així mateix, en l’enllaç , també podreu accedir a altres recursos (assajos, còmics, novel·les, etc.) sobre el tema que posen, a la vostra disposició, la Xarxa de Biblioteques Municipals.

Especial Ucraïna
Parlem de мир: Pau es diu igual en ucraïnès i en rus
|Font: UNICEF |
 
Idees i recursos per abordar la guerra d’Ucraïna a l’aula i a casa
|Font: FUNDACIÓ PERIODISME PLURAL|
Nous recursos d’atenció lingüística per a ucraïnesos
Com parlar i acompanyar el infants: La Guerra
6 enllaços a diversos recursos (Conte - audiovisual - articles periodístics...)
|Font:Comissió Convivència Escola Entença|
Consells per a l’alumnat d’ESO (treballar el neguit):
- 10 consells per gestionar la por i la incertesa
|Font: Especialista en psicologia Clínica de Psicologia de Crisi, Noruega|
- Consells d'autocura per l'alumnat
|Font: Grup d’Emergències psicosocials del Consorci d’Educació de Barcelona|
Consells per professorat i famílies sobre com parlar de la guerra amb els infants:
- Article guerra a Ucraïna com parlar amb els infants (recurs molt interessant EN ANGLÈS)
|Font: By Atle Dyregrov, Magne Raundalen and William Yule (clinical psychologists), Noruega|
- Com explicar la guerra al infants amb 5 claus
|Font: WEB canal notícies 3/24|
Fil de Twitter de compte @escolapau de ESCOLA DE CULTURA DE PAU de la UAB, institució acadèmica que té com objectiu promoure la cultura de la pau.
Recursos i idees per a professorat 👇(fil) per a abordar a l’aula el conflicte a Ucraïna: Per a conèixer les arrels històriques i les causes de fons del conflicte: https://t.co/wqmoTmNsWi
–Escola de Cultura de Pau (@escolapau) February 27, 2022
Enllaç al programa d’InfoK de tv3 (informatiu 28/02/2022) – MINUT 0:50 AL 2:10

Entrada del 25 de febrer a Catalunya Ràdio Com s’explica la guerra als nens?
Coordinadora d'ONG Solidàries Enllaç al Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat de la Coordinadora d’ONG Solidàries (CeDRe), que tenen com a objectiu crear, organitzar i difondre un fons de recursos educatius i d’investigació en Educació Crítica i Transformadora, Pau i Drets Humans, Cooperació i Justícia social, destinat a tota la ciutadania. https://www.solidaries.org/
ALTRES RECURSOS QUE PODEN AJUDAR PER TREBALLAR LA RESILIÈNCIA, CONVIVÈNCIA, LA CULTURA PER LA PAU, ETC…

  • Recursos per a promoure el diàleg, l’escolta assertiva, la comunicació no violenta, la gestió positiva de les situacions quotidianes etc, on l’alumnat esdevé protagonista i responsable dels processos. [Font. SE Les Corts]

Les pràctiques restauratives (entre elles, la mediació i els cercles de diàleg), com un enfocament clau per a la reconstrucció de les relacions i el reconeixement de les emocions, en espais d’igualtat i de respecte.

PROJECTE DE CONVIVÈNCIA. DEPARTAMENT d’EDUCACIÓ
CULTURA DE PAU I GESTIÓ POSITIVA DE CONFLICTES
Una comunitat educativa restaurativa i resilient

Des del Departament d’Educació partint  de la necessitat de facilitar a tota la comunitat educativa estratègies per promoure un model d’escola que té cura de les persones individualment i col·lectiva ofereix un marc teòric i un banc de recursos basats en l’enfocament restauratiu per promoure la resiliència.

Programa #aquíproubullying

Materials adreçats a alumnes i famílies als qual poden accedir tots els centres educatius i que contemplen la possibilitat de formació en paral·lel. A més, recentment, s’han incorporat uns dossiers per treballar amb els alumnes, amb guies adreçades als docents, a partir de 5 contes de la sèrie Una mà de contes de TV3

Educar en y para el conflicto. Paco Cascón. Càtedra UNESCO sobre Pau y Derechos Humanos. Facultat de Ciències de la Educació Universidad Autónoma de Barcelona.

Document de referència entorn la cultura de pau i la gestió positiva de conflictes. “En el nuevo siglo, aprender a resolver conflictos de manera justa y noviolenta es todo un reto que la educación para la paz no puede ni quiere soslayar. Pero, ¿qué entendemos por conflicto?”

Educació per la pau i la convivència en el marc escolar. Una mirada des de la formació del professorat. Marina Caireta. Escola de Cultura de Pau. Desembre 2013.

Publicació que aporta l’adaptació i el foment de les perspectives de transformació de conflictes als centres educatius de primària i secundària, posant en connexió mirades, continguts, metodologies i organització.

Discrepància benvinguda! Guia pedagògica per al diàleg controvertit a l’aula. Marina Caireta i Cécile Barbeito. Escola de Cultura de Pau i Ajuntament de Barcelona. Desembre 2018.

Proposta interessant  activitats didàctiques per a promoure el diàleg quan pensem diferent i com podem aprendre de les perspectives dels altres.

MEDIACIÓ ENTRE IGUALS
Programa Mediació escolar. Quadern de Treball. 2019-20. Departament Educació

Proposta de formació per a l’alumnat mediador, dins del marc de projecte de mediació entre iguals.

Alumnes mediadors contra els conflictes escolars. El diari de l’Educació. 2017

Imatges  que recullen  l’experiència de projectes de mediació escolar de tres Instituts de secundària de la Barcelona.

Idees i recursos per abordar la guerra d’Ucraïna a l’aula i a casa 02/03/2022

Mediació. Institut per a la Convivència i l’Èxit escolar. Conselleria Educació, Universitat i Recerca. Govern Illes Balears.

Espai web que recull documents de referència i materials interessants entorn la Mediació escolar.

Cómo poner en marcha, paso a paso, un programa de mediación escolar entre compañeros/as. Departamento de Justícia y Administración Pública. Gobierno Basco.

Document que detalla una proposta per iniciar un projecte de mediació entre iguals en un  centre educatiu.

Mediació escolar. Revista Convives.nº 4. Setembre 2013

Revista de referència en l’àmbit de la convivència i l’educació,, que  dedica aquest número a reflexions i pràctiques sobre la mediació escolar.

PRÀCTIQUES RESTAURATIVES
Pràctiques restauratives. Institut per a la Convivència i l’Èxit escolar.   Conselleria Educació, Universitat i Recerca. Govern Illes Balears.

Espai web que recull documents de referència i materials interessants entorn les pràctiques restauratives.

Millorem la convivència amb les pràctiques educatives a l’aula. Institut per a la Convivència i l’Èxit escolar. Conselleria Educació, Cultura i  Universitat. Govern Illes Balears.

Document que ofereix marc i propostes per iniciar-se en les pràctiques educatives al centre escolar.

Pràctiques restauratives a l’ aula. L’enfocament restauratiu en el teu dia a dia. Belinda Hopkins. Institut per a la Convivència i l’Èxit escolar.Conselleria Educació, Universitat i Recerca. Govern Illes Balears. 2017.

Document de referència  sobre l’enfocament restauratiu en l’entor educatiu.

Temps de cercle i reunions en cercle. Manual pràctic. Belinda Hopkins. Institut per a la Convivència i l’Èxit escolar. Conselleria Educació, Universitat i Recerca. Govern Illes Balears. 2019.

Proposta pràctica per a posar en marxa experiències de cercles de diàleg a l’aula, des del marc restauratiu.

Revista Convives. Prácticas restaurativas y convivencia. Nº 21.2018..

Revista de referència en l’àmbit de la convivència i l’educació, que  dedica aquest número a les Pràctiques restauratives.

LECTURES

Deu propostes literàries per promoure la cultura de pau al món

 

 

Què es parla a Ucraïna? Situació lingüística i sociolingüística a Ucraïna (1974-2021)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>