De l’UCI a l’escenari

El Ramon Verdaguer, ex audioprotesista del CREDA de Vic i posteriorment del de Manresa, veí de Ripoll i de 63 anys, va estar 42 dies ingressat a l’UCI a causa de la covid-19. Tenia un 95% de possibilitats de morir i va patir diferents episodis complicats.

En sortir de l’UCI, va començar a escriure anècdotes, vivències i sentiments com a teràpia. A partir d’aquest recull de textos i les converses que mantenia amb la seva família, Verdaguer ha volgut plasmar la seva experiència personal en una obra de teatre anomenada “42 dies”, que s’estrenarà el 7 d’abril al Teatre Comtal de Ripoll.

Tot i que és actor amateur, en aquesta ocasió l’acompanya el director i dramaturg Jordi Pérez, que ha acabat de donar forma a l’espectacle, basant-se en entrevistes amb la família i gravacions, algunes de les quals apareixen a l’obra.

Verdaguer va participar en el primer programa de “Persona infiltrada” de TV3, l’abril del 2019. El convidat era el meteoròleg Tomàs Molina, que havia d’endevinar quina persona no pertanyia a la família Verdaguer Ribas.

Un missatge d’esperança i agraïment

En una roda de premsa aquest dilluns, Verdaguer va explicar que l’obra té com a objectiu “agrair a tota la gent que m’ha ajudat a respirar durant aquells dies i, en especial, al personal sanitari”.

Pérez va comentar que el muntatge de l’obra li ha permès conèixer un vessant de la història que el mateix Verdaguer desconeixia i va “lligar” algunes situacions que ell no sabia i que havia viscut mentre era a l’UCI.

Per aquest motiu, va creure interessant dialogar el món real i l’oníric. Verdaguer s’interpreta a si mateix sense perdre de vista el toc humorístic que el caracteritza en la vida real. També comptaran amb la participació de l’actor Àlex Galimany, que interpreta diferents papers en la història.

“Va viure 42 dies en un bucle infinit dels mateixos malsons, repetint-se.”

Abans de la pandèmia, Pérez dirigia un teatre a Barcelona, però l’espai va tancar i va tornar a Ripoll, 25 anys després de marxar-ne. Tenia clar que per portar una història de covid-19 al teatre havia de tenir un punt de vista diferent perquè “la gent ho viu tant que no té ganes de venir a veure quelcom sobre això”.

L’obra s’estrena el mateix dia que li van donar l’alta

Verdaguer va estar ingressat des de principis de febrer del 2021 fins al 7 d’abril, el mateix dia en què aquest 2022 estrena l’obra. Va passar per l’hospital de Campdevànol, Can Ruti (on va estar intubat) i el Trueta de Girona.

Va haver de fer mesos de recuperació, però li han quedat seqüeles en una cama, a la vista i a la veu, motiu pel qual Pérez explica que van creure que el més idoni era fer l’espectacle en petit format.

Les entrades per a les quatre funcions que hi ha programades ja estan esgotades i l’equip espera portar l’obra a altres teatres del país.

Joan Grané, Jordi Pérez, Ramon Verdaguer i Jordi Munell (ACN)

En la presentació també hi van assistir el director-gerent de l’Hospital de Campdevànol, Joan Grané, i l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, que van posar en valor la iniciativa i el talent local amb el desig que el missatge pugui arribar a tot Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>