Les llengües maternes

Les llengües maternes són aquelles que aprenem des de la nostra infància, ja sigui a la llar o a l’entorn social en el qual creixem. Són una part fonamental de la nostra identitat i cultura, i ens permeten comunicar-nos i expressar-nos de manera efectiva en el nostre entorn.

La diversitat lingüística és una de les riqueses més importants de la humanitat, però lamentablement moltes llengües maternes estan en perill de desaparèixer. Segons la UNESCO, cada dues setmanes una llengua desapareix i amb ella una part de la cultura i la història d’una comunitat.

És important reconèixer la importància de les llengües maternes i promoure la seva conservació i ús. A més de ser un dret humà fonamental, l’ús de les llengües maternes també contribueix al desenvolupament sostenible, a la inclusió social i a la diversitat cultural.

Preservar la llengua materna és fonamental en l’educació, ja que permet a l’alumnat entendre millor els conceptes i millorar la seva capacitat de comunicació i comprensió en altres àrees. A més, quan els estudiants tenen l’oportunitat d’aprendre en la seva llengua materna, augmenta la seva motivació i compromís amb el procés educatiu.

El plurilingüisme és una habilitat valuosa en el món globalitzat d’avui en dia. Les persones que parlen diverses llengües tenen avantatges en el mercat laboral i en la interacció amb persones de diferents cultures.

No obstant això, no hem d’oblidar que les llengües maternes no són només una eina utilitària, sinó que també són una font d’identitat i orgull cultural. Les llengües maternes tenen una profunda connexió amb els costums, tradicions, valors i formes de vida d’una comunitat, i la seva conservació és essencial per preservar aquesta diversitat cultural.

El passat 21 de febrer del 2023, es va celebrar el dia de la llengua materna a la Bisbal d’Empordà. Com a fil conductor, vam acompanyar-nos de diferents cançons de bressol, algunes llegides i algunes cantades en diferents idiomes. Va ser un moment molt màgic que va reflectir la riquesa cultural del poble. Un poble fort, arrelat, a on tots fem pinya i som acollidors. 

En resum, les llengües maternes són un patrimoni valuós i essencial per a la nostra identitat i diversitat cultural. Hem de fomentar la seva conservació i ús, i promoure el plurilingüisme com a habilitat valuosa en el món actual. En fer-ho, estarem contribuint al desenvolupament sostenible, la inclusió social i la riquesa cultural del món en què vivim.