CERTAMEN ATENEA 2017

Polinyà

CERTAMEN ATENEA TREBALLS DE RECERCA.

 

 

 

LA GUERRA DE SÍRIA.

ÈRIK RIVERO REYES                                                                                   INSTITUT POLINYÀ

IMG_20170317_150349_571

Aquest Treball de Recerca, fet per l’alumne Erik Rivero de l’Institut Polinyà, tracta el conflicte actual de la guerra de Síria, un dels fets més catastròfics de la humanitat.

Començat a causa de l’actualitat i la complexitat d’aquest tema, acabà convertint-se en un treball de gran profunditat on no només es tracta l’enfrontament bèl·lic, sinó que s’afegeix també un estudi més personal i moral, alhora que innovador, amb un seguiment diari del conflicte a través de diversos usuaris de la xarxa social Instagram relacionats amb la guerra siriana, ja sigui perquè són afectats directes que hi viuen allà o perquè són activistes involucrats amb el conflicte.

 

La guerra de Síria

LA MÀGIA DE SER JO MATEIXA.

CLARA ORPINELL I NOELIA JURADO                                                       INSTITUT POLINYÀ

FB_IMG_1465918817554

 

LA MÀGIA DE SER JO MATEIXA és el treball que presentem NOELIA JURADO i CLARA ORPINELL, alumnes de segon de batxillerat de l’Institut Polinyà.

Quan ens vam plantejar el treball estàvem molt interessades amb el tema de la moda però alhora ens preocupava la imatge personal i
com ens condiciona. El nostre treball té com objectiu manifestar-se contra els estereotips femenins dins la moda i reivindicar que cadascuna de nosaltres tenim característiques apreciables. D’aquí el títol: LA MÀGIA DE SER JO MATEIXA.

La màgia de ser jo mateixa

NUIT DEBOUT.

LAURA FERNÁNDEZ, PATRICIA CANCINO, PRISCILA GARCIA, PAULA ESTIRADO, EMMA CAMPOS

INSTITUT CASTELLAR

AUTORES

 

 

 

Hem  realitzat un petit estudi del moviment Nuit Debout produit durant el març del 2016.  Aquest és un moviment d’indignats, principalment, contra la reforma laboral “El Khomri” proposada pel govern d’Hollande.

El nostre objectiu era ser una mica més conscients del que passa al món en l’actualitat, i assabentar-nos de la situació que ha viscut França, un país que ens queda ben a prop i en els darrers mesos podem afirmar que l’hem aconseguit. Ara som capaces de parlar còmodament de la política a França i emprendre un debat amb diferents opinions sobre el  tema la Nuit Debout.

Nuit Debout

APROXIMACIÓ A L’ESTUDI DE LA MEMÒRIA

FRANCESC CASANOVAS,  CLÀUDIA LOZANO, CLARA MAS, EULÀLIA PUIG,

INSTITUT CASTELLAR

 autors memoria

L’objectiu principal d’aquest treball de recerca ha sigut explorar i conèixer el funcionament i la organització de la memòria, una facultat cognitiva que és bàsica per entendre totes les altres i que malgrat que tots som conscients de que en tenim, en sabem realment molt poques coses i no sabem la importància que té en les nostres vides.

CULTURA ORIENTAL V CULTURAL OCCIDENTAL

CLAUDIA CARCÍA, NÚRIA JAM

INSTITUT PUIG DE LA CREU

 CLAUDIA GARCIA DIAZ B2 NÚRIA JAM FLECHA B2

 

 

 

 

 

 

El Japó no és un país de geishes, samurais, aparells electrònics, cotxes d’extraordinària qualitat i grups de turistes somrients disparant sense treva les seves càmeres fotogràfiques. Això són tòpics que s’han creat, així com la resta de les cultures tenen els seus. És cert que les geishes van ser part de la seva història però avui en dia es pot dir que els japonesos estan molt introduïts a la cultura europea. Sempre havíem tingut curiositat sobre aquest país tan llunyà i enigmàtic. Sobretot el que ens ha cridat l’atenció d’aquest país i del què hem parlat al nostre treball ha estat la cultura i l’educació japonesa, factors claus per entendre la seva forma de pensar. Això ens ha portat a plantejar-nos la nostra hipòtesi “Hi ha una certa vinculació entre Orient i Occident?”.

 

Cultura oriental vs Cultura occidental

NANOPARTICULES I ELS SEUS EFECTES EN EL COS HUMÀ I ELS BACTERIS QUE L’HABITEN

ALEIX ESPADA

INSITUT RAMON CASAS

Aleix Espada - Fotografia

 

 

 

 

 

 

 

L’objectiu del treball de recerca i de la pràctica ha estat comprovar com les nanopartícules poden afectar de diverses maneres als bacteris. S’han estudiat diversos articles en anglès sobre nanopartícules d’or, plata i ferro, perquè hipotèticament causaven efectes totalment diferents. També s’han estudiat els efectes secundaris que aquestes nanopartícules causarien al cos. Tant els articles sobre les nanopartícules com la pràctica han corroborat la hipòtesi de què l’or és inert, la plata biocida i el ferro un accelerador de creixement.

Nanoparticules i els seus efectes en el cos humà i els bacteris que l’habiten

MEDEA UNA MUJER TRANSCENDENTE

GINA FONTANALS, SANDRA SOTOCA

INSTITUT RAMON CASAS

Sandra Sotoca Conca.jpgGina Fontanals Lozano1

 

 

 

 

 

 

A causa de nuestro interés por la cultura clásica y después de conocer varios mitos quisimos enfocar nuestro trabajo de investigación en una mujer de la mitología griega. Fue así porque nos dimos cuenta de que en las obras de épica griega y los mitos que las envuelven las mujeres siempre eran usadas para un fin práctico para el héroe; después de realizar una búsqueda de nuestra mujer luchadora dimos con la figura de Medea.

Medea, una mujer transcendente.

LA INVESTIGACIÓ SALVA VIDES?

GEMMA TORRES NOGUÉ

INSTITUT SENTMENAT

gemmaweb2

Sóc la Gemma Torres, una alumna que està cursant el segon de batxillerat científic i el títol del meu treball de recerca és: “ La investigació salva vides?”
Probablement no t’havies fet mai abans aquesta pregunta; la primera vegada en què jo m’ho vaig preguntar, vaig arribar a la conclusió de ser incapaç d’imaginar-me una vida sense investigació. A partir d’aquesta pregunta, poden sorgir-te més preguntes, les quals probablement no sàpigues respondre.
Doncs bé, des del moment en què vaig tenir clar el tema del meu treball, també vaig tenir clar que quan algú el llegís el seu punt de vista cap el món de la investigació canviés, o bé, s’engrandís.

 

La investigació salva vides?

MÉS ENLLÀ DE LA MÚSICA

ÀFRICA BLADES CANO

INSTITUT SENTMENAT

AFRICA BLADES WEB

 “Més enllà de la música” va partir de la meva hipòtesi principal: La música alternativa del segle XXI ha estat influenciada per elements històrics, però també hi ha altres factors que la determinen.” Durant la realització del treball, he anat descobrint molts dels secrets amagats a la música, com si les mateixes cançons fossin nines russes. A través de les lletres i melodies, he analitzat els pensaments dels components dels grups envers el món que ens envolta. Els principals grups que he investigat han estat tres: Txarango, La Raíz i Arcade Fire. Aquests poden ser un clar reflex de la música protesta actual. També, he incorporat la visió del món de la crítica musical amb el periodista Joan S. Luna i he fet la gran troballa amb la qual he finalitzat el meu treball: la música i la solidaritat.

 

Més enllà de la música.

FOTOGRAFIES DEL CERTAMEN

FOTÒGRAF: JOSEP CANO

1 comentari

  1. Màrius Massallé

    Cada curs, aprenc tantes coses interessants llegint els treballs de recerca seleccionats per cada institut!
    M’admira la capacitat de treball i de recerca dels nostres joves estudiants. És un certamen que cada any m’omple d’optimisme, doncs penso que, efectivament, la societat avança i cada dia serà millor.
    Joves estudiants de batxillerat, sou molt bons! Us admiro.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>