El verí: causes i conseqüències

Treball realitzat per Ferran Pérez Gallego de l’INS Palau Ausit. Tutora del projecte: Mònica Font

Qui és l’autor?

Ferran Pérez Gallego, nascut a Barcelona el 10 de maig de 2000

Hola! Em dic Ferran i sóc estudiant de segon de batxillerat a la modalitat científica. El meu treball de recerca està orientat envers els meus interessos: les ciències de la salut i la biologia. Tot i això, també m’agrada llegir i em va ser difícil escollir entre les modalitats de batxillerat. Per això, no m’alarma que encara no sàpiga què fer l’any que ve.


Breu resum d’El verí: causes i conseqüències

Una de les coses més fascinants sobre el verí és la seva aplicació a la medicina. La capacitat que tenen els verins d’alterar el nostre sistema nerviós i de provocar coàguls o hemorràgies podria ser utilitzada com un aliat del cos en comptes de com un enemic.

Per a fer això, s’ha de seguir un procés com el que està seguint ara mateix l’equip de la Meritxell Teixidó, una bioquímica a qui vaig entrevistar i que està desenvolupant un fàrmac a partir del verí d’abella que ells anomenen llançadora, és a dir, que ajuda a portar altres fàrmacs al cervell, traspassant la barrera hemato – encefàlica. El primer que van fer va ser aïllar el compost que travessava aquesta barrera: l’apamina. Llavors, s’ha sintetitzat artificialment aquest compost, s’ha modificat i transformat en Miniapamina – 4, que és un compost més senzill que no resulta tòxic. Ara mateix, estan fent experiments en animals rosegadors.

En resum, tot i que sovint considerem el verí com una substància que hem d’evitar a tota costa, és cert que ens pot ser molt útil i salvar-nos de situacions de les quals mai esperaríem que ens ajudés. La capacitat que tenen tant de destruir-nos com d’ajudar-nos és infinita, i actualment es considera el camp dels verins com un dels més pròspers en quant a recerca biomèdica.