Maleta dels “Navegants i comerciants”

Navegants i comerciants és un material didàctic creat pel Museu Marítim de Barcelona.

Programa: La navegació implica dominar certs conceptes d’astronomia i de geografia per poder determinar tant la longitud com la latitud, per determinar rumbs… Per al comerç cal dominar les regles del mercat, les rutes i els preus de les mercaderies, preveure els perills… Aquesta caixa està dissenyada per treballar conceptes de posicionament sobre una carta nàutica, planteja un taller de construcció d’un quadrant, conté un joc sobre el comerç medieval per la Mediterrània i altres propostes especialment de tipus científic. Tanmateix, s’inclouen altres materials que relacionen ciència, art i literatura amb el
propòsit de casar dos móns sovint massa separats: les «Lletres» i les «Ciències».

 

QUÈ ES POT FER AMB LA CAIXA DE “COMERCIANTS I NAVEGANTS”?

a) ESTRELLES, NAVEGACIÓ I INSTRUMENTS NÀUTICS: és una part teòrica general que serveix al professor/a com a introducció a les propostes de treball o tallers que venen després. Aquesta part inclou tots els conceptes de matemàtica, geografia, astronomia i tecnologia necessaris per a la realització de les pràctiques. Es pot fer servir la capsa de diapositives per il·lustrar millor aquests conceptes i el vídeo sobre històries de mar.

b) EL FARS DEL CEL: consisteix en la construcció d’un Planisferi Celest més tota una sèrie d’activitats relacionades amb les constel·lacions i la localització del nord. Es relaciona ciència, art i literatura mitjançant càlculs, pintures i contes. Destinat a PRIMÀRIA I SECUNDÀRIA.

c) EL CEL DELS NAVEGANTS: consisteix en la construcció d’un Quadrant Nàutic i veure’n la seva utilitat en la navegació i en la mesura d’angles d’alçada. Destinat a SECUNDÀRIA.

d) L’ART DE NAVEGAR: consisteix en Mesurar sobre la Carta Nàutica per traçar itineraris i calcular la posició del vaixell. Destinat a BATXILLERAT.

La resta de materials i objectes (llibres, terra inflable, planisferi, Joc del Comerç, vídeo…) poden ser utilitzats a qualsevol nivell i serveixen per complementar les propostes de treball del Dossier.

Material: Maleta amb diversos elements i una guia didàctica. (Dimensions: 72x42x25cm).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>