Missió Europa: Treball competencial a l’institut Europa

 

Així ens presenta l’institut Europa aquesta activitat:

“Aprendre no és avorrit i el nostre institut tampoc! Com a prova us presentem aquesta activitat, que ha durat una setmana, com a exemple d’un treball competencial realitzat amb alumnes de 2n d’ESO. A banda de treballar els continguts, els alumnes han treballat totes les competències bàsiques que han d’assolir a l’ESO i tot d’una manera original i divertida que no oblidaran mai.

De sobte un dia, sense previ avís passa alguna cosa i a partir d’aquesta comencem a treballar les competències bàsiques.

En primer lloc, les competències comunicatives s’han ficat de relleu amb la manera d’intercanviar i interpretar la informació rebuda i lliurada per l’alumnat. Durant el joc, els alumnes han deixat de ser estudiants per uns dies per convertir-se en espies! Com a tals, s’han comunicat mitjançant codis secrets; han enviat arxius d’àudio a disc durs virtuals; han intercanviat documents amb desconeguts, etc. Es a dir, han practicat tot el que la legislació cataloga com: Competència comunicativa, lingüística i audiovisual i Competència artística i cultural.

Pel que fa a les competències metodològiques l’alumnat ha calculat taxes geogràfiques amb operacions matemàtiques; ha resolt problemes de física experimentant amb objectes quotidians; ha interpretat piràmides de població seleccionant informació del llibre digital; Ha cercat informació a la xarxa sobre satèl·lits i planetes, Ha deduït pistes que obrien els cadenats d’una caixa misteriosa…I tot això treballant de manera independent en algunes activitats i en equip en altres! Què més es pot demanar? Ha sigut un clar exemple de bon ús del tractament de la informació i d’assoliment de la competència digital; Del domini de la competència matemàtica i de la capacitat d’aprendre a aprendre.

Però sobretot, la finalitat d’aquesta activitat era fomentar les competències personals. La iniciativa i la autonomia personal a més del coneixement i la interacció amb el món físic han sigut el motor d’aquest treball setmanal en la que finalment els nostres alumnes han mostrat com dominen la competència social i ciutadana”.

Per veure i estar al dia de les seves activitats, podeu visitar la seva web i xarxes socials.
https://www.ins-europa.org/
https://www.youtube.com/user/INSEuropa
https://www.facebook.com/institut.eur…