Centenari de l’arrencament de les pintures de la col·legiata de Sta. Maria de Mur

L’estiu del 1919, la col·legiata de Santa Maria de Mur va viure uns fets que van suposar un punt d’inflexió en la preservació i la protecció de l’art a Catalunya. El fresc de l’absis de l’església va ser arrencat i venut. Un pantocràtor del segle XII, que va acabar al Museum of Fine Arts de Boston (EUA), on segueix a dia d’avui.
Les de Mur van ser les primeres pintures del romànic català que van viure aquesta sort i per tal d’evitar la venda a l’estranger de més patrimoni, la Mancomunitat de Catalunya va engegar una campanya de salvament dels frescos i escultures romàniques del Pirineu, que varen ser depositats a l’actual Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

L’aplec de Mur, que enguany es va celebrar el diumenge 5 de maig, ha donat el tret de sortida al programa d’activitats que diverses entitats públiques i privades han preparat en commemoració d’aquests fets. El director del MNAC, Pepe Serra, i el director executiu de l’Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent, van assistir a l’aplec per presentar oficialment el programa, titulat Mur: cent anys de l’arrencament de les pintures i emmarcat dins l’Any del Turisme Cultural 2019.
Un grup de periodistes i operadors turístics de Boston, ciutat on es troben els frescos originals, també van ser a Mur el dia de l’aplec en el marc d’un recorregut organitzat entorn del romànic català. L’objectiu d’aquesta experiència és desenvolupar un producte turístic internacional amb l’art romànic català com a eix vertebrador.

L’Eda de Tremp, en col·laboració amb l’ajuntament de Castell de Mur, realitza una de les seves activitats en aquest indret, visitant també el castell de Mur (residència dels comptes del Pallars Jussà al segle XI, titulada el Pallars fa mil anys.

Programa d’activitats any Mur
Entre la resta d’actes previstos destaca el debat, el 14 de setembre, entre Manel Vilar i Martí Gironell sobre les relacions entre col·leccionistes i institucions en l’arrencament de pintures. Vilar és autor del llibre Lluís Plandiura. El gran Col·leccionista, mentre que Gironell parla d’aquests fets en la seva novel·la Strappo. D’altra banda, el cap de setmana del 21 i 22 de setembre es representarà una peça teatral especialment escrita per a l’ocasió i que recrea l’arrencament de les pintures de Mur.
Mur: cent anys de l’arrencament de les pintures és una iniciativa conjunta de l’Ajuntament de Castell de Mur, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), el Bisbat d’Urgell, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, l’associació Pirineus.Watt, Peperepep Cultural i Cal Soldat. L’activitat s’emmarca dins de l’Any del Turisme Cultural 2019.

 Consulta el programa sencer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>