Últimes fotografies naturalistes (12/06/20)

Hola alumnes confiNATS i desconfiNATS de Catalunya! Avui s’acaba el concurs de fotografies naturalistes. Ens ha passat volant i estem molt contentes de totes les fotografies que ens heu fet arribar! Hem après un munt d’espècies gràcies a vosaltres i també hem fet un munt d’amics a través de les xarxes que ens han ajudat a identificar tot el material naturalista que ens heu fet arribar. Així que MOLTES FELICITATS A TOTS ELS PARTICIPANTS I MOLTES GRÀCIES!

Agraïm la seva ajuda a…

Com sempre agraïm la col·laboració de les persones que ens ajuden a classificar les vostres fotografies. En especial i per totes les setmanes que ha estat amb nosaltres al peu del canó classificant, agraïm al Ferran Turmo -mestre jubilat, gran naturalista i fotògraf- per la seva ajuda en la classificació d’invertebrats. També volem agraïr als col·laboradors de l’aplicació iNaturalist, en aquesta ocasió a: Martinho Cabananaturalista i biòleg de la Universitat de la Corunya– per l’ajuda en la classificació de la sargantana cuallarga (Psammodromus algirus); a Diogo Parrinha -Doctorand de Biologia al Museu Nacional d’Història Natural i Ciència de la Universitat de Lisboa– per la classificació de la serp llisa (Coronella sp.), a Francesco Vitali -entomòleg i creador i coordinador de http://www.cerambycoidea.com) en la seva ajuda en la classificació de l’escarabat Morimus asper. Un agraïment també als col·laboradors de Biodiversidad Virtual, en aquesta ocasió a: Leopoldo Castro -expert en himenòpters- per la seva col·laboració en la identificació del borinot (Bombus campestris), i a Francisco Ángel Montes -entomòleg especialista en coleòpters- per la seva col·laboració en l’aproximació a la identificació dels escarabats. Finalment, també agraïr a Juan Fernández -biòleg i tècnic de la reserva de caça de l’Alt Pallars- i a la Societat Catalana d’Herpetologia, per la seva col·laboració en la identificació de la serp llisa (Coronella sp.)

Les últimes espècies que ens heu fet arribar

Aquesta setmana hem rebut les fotografies que us detallem a continuació. Al final de la llista també us enllacem l’àlbum on les podeu visualitzar i comentar.

 1. Sargantana cuallarga (Psammodromus algirus). Yasmin Andrea T. 1r ESO. INS ESC Mare de Déu del Portal (Batea).
 2. Borinot sobre card (Bombus campestris). Èric J.L. 6è. ESC Valldeflors (Tremp).
 3. Pinsà borroner mascle (Pyrrhula pyrrhula). Aran F.M. 4t. ESC La Closa (Esterri d’Àneu). Sabem que és un mascle perquè té aquesta coloració taronja al pit, les femelles tenen una coloració més discreta i el pit és més aviat grisós.
 4. Tallarol de casquet mascle (Sylvia atricapilla). Bru E.B. 6è. ESC La Closa (Esterri d’Àneu). Sabem que és un mascle pel “casquet” negre que té al cap. Les femelles el tenen de color marró.
 5. Escarabat (Coleòpter de la família dels Scarabaeiformia i de la subfamília Geotrupinae, possiblement Trypocopris pyrenaeus). Biel i Nil O.G. 2n i P5. ESC Els Raiers (La Pobla de Segur).
 6. Aranya mascle (Olios argelasius). Guiu R.B. 2n.ESC Edumar (Castelldefels).
 7. Serp llisa (Cornella sp). Ona F.O. 3r. ESC Àngel Serafí Casanovas (Sort). Trobada al camí reial que va d’Escaló a Estaron.
 8. Escarabat morimus asper (Morimus asper). Artau R.B. 1r. ESC La Closa (Esterri d’Àneu).
 9. Escarabats piloters (possiblement Anoplotrupes stercorosus). Pau F.M. 1r. ESC La Closa (Esterri d’Àneu).Trobats a gairebé 2.000 metres d’altitud, al Port de Salau.
 10. Dípter (Espècie pendent d’identificar). Matilda R.V. 6è. ESC Montsent de Pallars (Rialp).
 11. Polls volanders de roquerol (Ptyonoprogne rupestris). Gaia E.B. 6è. ESC La Closa (Esterri d’Àneu). Són els pollets del vídeo del repte 10! Ja veieu que són grans i ja estan començant a saltar del niu.
 12. Gavià argentat (Larus michahellis). Míriam O. 3r. ESC La Closa (Esterri d’Àneu).
 13. Polls volanders de cotxa fumada (Phoenicurus ochruros). Eloi E.R. 5è. ESC Alins (Alins). Observats a diari al poble d’Araós.
 14. Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros). Alèxia E.R. 3r ESO. INS Morelló (Esterri d’Àneu). Aquest adult de cotxa fumada és el que alimenta els polls volanders de les fotografies de l’Eloi E.R.

Si cliqueu sobre aquesta composició que hem fet, se us obrirà l’àlbum amb totes les fotografies:

Si no podeu visualitzar correctament les fotografies cliqueu l’enllaç per accedir a l’àlbum.

I el guanyador o guanyadora del buff del mes de juny és…

La guanyadora és la Míriam O., que fa 3r a l’Escola La Closa d’Esterri d’Àneu. MOLTES FELICITATS MÍRIAM! Et farem arribar el buff a casa teva (ens posarem en contacte amb tu). Us adjuntem el vídeo del sorteig aleatori que hem fet a la web www.sortea2.com.

GRÀCIES PER LA VOSTRA PARTICIPACIÓ! 

Volem tornar a agraïr-vos la vostra participació. Ens ha agradat veure què molts de vosaltres heu estat molt atents al que us envolta, aquesta és una actitud d’aprenentatge molt important. Esperem que hagueu après molt, tant com hem après nosaltres, i que seguiu participant en tot allò que té a veure amb el coneixement de la natura que ens envolta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>