Approbo: un giny antiplagi en línia

A partir d’ara està força més difícil fer els deures de classe a base de copy&paste. S’ha acabat utilitzar la wikipedia i un parell de blogs com a donants solidaris del contingut dels treballs d’institut. Ja no s’estila allò de fer passar per original un text pres sense permís d’una web perduda. L’empresa Symmetric ha desenvolupat el programa Approbo, que compara arxius on line i detecta si un text, o una part d’ell, coincideix amb d’altres a la xarxa. L’eina, que també és útil per conèixer la difusió d’un text a Internet o saber si ha estat publicat sense permís, dóna l’opció de seleccionar paràgrafs i veure exactament en quines webs o blogs apareixen les mateixes frases exactes.

Com té una utilitat molt oberta, els seus creadors assenyalen que està indicat tant per a organitzacions que necessitin comparar documents o estudis com per a professors, estudiants, periodistes, escriptors, editors o bloggers.

Com funciona?
Com hi ha molts formats d’arxiu existents, Approbo necessita transformar el contingut de l’arxiu a comparar per poder fer una anàlisi fiable. Els arxius acceptats són: pdf, html, odt, xml,txt, rtf, doc,docx, xls, xlsx.

Una vegada engegat aquest “escàner virtual”, el programa se serveix tant d’un cercador propi com dels cercadors més populars de la xarxa per localitzar les coincidències i comparar ambdós documents per veure exactament quin contingut hi ha duplicat i on es troba. De fet, dóna la possibilitat de veure els textos duplicats en les seves pàgines originals.

Quant de temps haig d’esperar?
Depèn de molts factors. La velocitat de connexió a internet, la grandària de l’arxiu a comparar i la quantitat d’usuaris que utilitzin l’eina en el mateix moment faran variar l’espera per tenir els resultats. Però normalment cal menys d’un minut per a un document de més de 200 pàgines. Això sí, Approbo, desenvolupat dins l’àmbit col·laboratiu en innovació tecnològica del Citilab, no pot comparar documents protegits per contrasenyes o allotjats a webs que les requereixin per accedir-hi.