Per què?

Fa un temps vàrem publicar una entrada amb el títol Dos àlbums per a temps convulsos on es presentaven dues publicacions de les editorials Takatuka i A buen paso que ens havien de permetre parlar a l’aula, sense cap mena d’autocensura, de conceptes com democràcia, revolta, llibertat, desobediència, conflicte, diferència, igualtat… Ara en presentem un altra.

Títol: Per què
Autor. Nikolai Popov
Editorial: Kalandraka
Col·lecció: Clàssics contemporanis
Gener 2018
ISBN 978-84-16804-39-9
40 pàgines

 

Si els nens i les nenes són capaços de comprendre  la insensatesa de la guerra, si s’adonen de com n’és de fàcil caure en un cicle de violència, potser en un futur es convertiran en impulsors de la pau.

Una granota, un ratolí i una flor. Tot comença per una ximpleria: d’entre totes les flors que creixen al prat, el ratolí vol precisament la que té la granota. Però la granota no pensa tolerar que li prenguin. D’un paisatge gairebé bucòlic al començament es passa a un entorn devastat com a conseqüència del violent enfrontament entre dos bàndols, cada cop amb més mitjans bèl·lics. Lluites cos a cos, emboscades, bombardejos…

L’autor, Nikolai Popov, reflecteix en aquesta història la pròpia experiència i records. D’una banda, de la Segona Guerra Mundial, quan de petit havia d’enfilar camí del refugi amb la seva família quan la sirena anunciava un imminent bombardeig i ell no comprenia per què; o quan, un dia, els jocs amb els seus amics van acabar tràgicament quan a un li va explotar entre les mans una bomba. De l’altra, de l’empremta que li van deixar veure tantes escenes de postguerra, de presoners alemanys cavant rases i de soldats russos tornant mutilats a casa.

Kalandraka en aquesta edició recupera la versió original de l’obra, sense text, amb unes il·lustracions d’estil clàssic amb un gran poder comunicatiu. La narració visual de la història és impactant per la seva capacitat per reflectir el galopant deliri militarista i destructiu. Una tensió que va “in crescendo” fins l’absurd final, quan envoltades de destrucció la granota i el ratolí fan cara de preguntar-se PER QUÈ?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>