Participeu en el BIG Bell Test


captura-de-pantalla-2016-10-27-a-les-15-07-44

El 30 de novembre tindrà lloc un experiment de física quàntica que necessitarà de l’ajut del major nombre de persones possible.

Estarà coordinat per l’ICFO i es farà en diversos laboratoris de tot el món: Barcelona, Boulder (Colorado), Brisbane (Australia), Buenos Aires,  Asunción (Chile), Munich, Niza, Shanghai, Viena i Zurich.
La participació a l’experiment es farà a través d’un videojoc que podeu trobar al portal:
 
Què heu de fer?
Generar amb el videojoc seqüències aleatòries de zeros i uns, que arribaran als laboratoris i mouran certs elements per estudiar el comportament de les partícules quàntiques.
Què volen saber els científics?
Si la realitat és la mateixa quan no la mirem.
Si afectem la realitat només pel fet d’observar-la.
Si existeix l’entrellaçament quàntic, la acció fantasmal a distància com la va anomenar l’Einstein: no importa quan separades estiguin dues partícules quàntiques, si observem una (i per tan la canviem) l’altra canvia immediatament -infinitament més ràpid que la velocitat de la llum!
Com resoldran aquestes preguntes quasi filosòfiques els científics? 
Mitjançant el famós test que va proposar John Bell el 1964.
El test de Bell és considerat per molts com un dels experiments més transcendents de la història de la ciència moderna. El concepte (que no la implementació) de l’experiment és sobtadament senzill, tenint en compte la qüestió que tracta de resoldre.
Què aprendran els vostres alumnes?
Estem preparant material per enfocar l’experiment des de moltes àrees diferents, per tal de donar llibertat als professors.
En principi l’activitat es pot fer sense cap preparació, només s’han de connectar a la pàgina web i jugar. Si ho fan el 30 de novembre, estaran contribuint a un experiment únic a nivell mundial que no funcionaría sense el seu ajut!
Però per poder integrar l’activitat, i per aquells professors que ho desitgin, estem preparant material (aquí podeu trobar les primeres fitxes) en totes les àrees d’interès de l’experiment: matemàtiques (atzar i estadística – en concret, amb l’eina d’events al videojoc, podeu fer estudis estadístics de la distribució d’impredictabiliat de l’aula: link a youtube), física (quàntica), mètode experimental, història de la ciència (experiments famosos), ciències per al món contemporani, i filosofia.
Podeu trobar aquí les primeres fitxes didàctiques sobre el BIG Bell Test.
A partir del 2 de novembre, i tots els dimecres i divendres de novembre a les 17:00, podeu venir al CosmoCaixa per a sessions informatives sobre el BIG Bell Test. Dissabte hi haurà sessions per al públic general.
Podeu registrar-vos aquí:
Sessions professors: Dimecres i divendres de novembre a les 17:00 al CosmoCaixa
Sessions públic general: DIssabtes de novembre a les 12:00 al CosmoCaixa
Xerrada + Connexió en directe amb laboratoris + torneig de aleatorietat amb premis per a escoles i públic general: 17 de novembre a les 12:00 al CosmoCaixa
 
Xerrada + Connexió en directe amb laboratoris + torneig de aleatorietat amb premis per a escoles i públic general i participació en directe al BIG Bell Test:  30 de novembre a les 12 al CosmoCaixa
 
Seguiu l’experiència a: 

2 comentaris

  1. Jose Abellán

    ¡Muy buen resumen! Para mí, que he sido el director y el diseñador de juego para la web, el cómic y los juegos de The BIG Bell Test, es muy importante que gracias a este proyecto conozcamos más sobre el Poder del Juego para motivar, ¡por eso os quiero compartir el proceso que hemos seguido en la creación de este maravilloso proyecto!

    http://ciudaddelasombra.net/poder-juego-ciencia/

    Siempre, gracias

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>