Oriol Junqueras reprèn el fil de l’escriptura dels seus contes


“Cap cel·la, cap mur, ni cap vidre de cap presó del món no aconseguiran apagar mai una veu i un cor ple d’esperança”. Aquestes paraules que Pep Guardiola escriu al pròleg de la nova edició dels Contes des de la presó d’Oriol Junqueras, defineixen ben clarament els sentiments que amaren el contingut de les històries que un pare injustament tancat a la presó explica als seus fills.

Seguint amb les paraules de Pep Guardiola: “Lluny de caure en el parany del desànim, l’Oriol, conscient que li han arrancat el dret d’acaronar cada dia i cada nit en Lluc i la Joana mentre els dona resposta als màgics interrogants de la infantesa, els escriu per explicar-los les meravelles del món, per descriure les petites coses de cada dia i per narrar paisatges propers i llunyans”.

La revista Sàpiens, en el número de desembre, va avançar als seus lectors onze contes que Oriol Junqueras havia escrit als seus fills. Una publicació editada amb molta cura que aviat es va exhaurir, de manera que al número de gener Sàpiens la va reeditar.

En aquest volum que ara presentem, s’hi apleguen tots els escrits junts per primer cop, Trenta-set històries, jocs, enigmes que el pare regala als seus fills perquè a casa els puguin escoltar, gaudir i resoldre.

Com en el recull del desembre, en aquest volum les històries s’acompanyen d’imatges fetes per alguns dels il·lustradors més destacats de l’àmbit infantil i juvenil. N’hi trobem dues d’especialment significatives perquè els seus autors són Artur Junqueras (la de l’esquerra), pare de l’autor, i Raül Romeva (la de la dreta).

A banda de les onze històries que vam llegir a Estimats Lluc i Joana. Contes des de la presó com la de “El drac de plata”, sobre un riu xinès, o “El principi de tot”, sobre l’origen de l’univers, hi trobem nous experiments, com “El misteri de la dutxa regadora”; noves narracions amb rerefons històric, com “Sí, Lluc, els neandertals van viure abans que Jesús”; de temàtica científica, com “Trobarem vida a Mart?”, o les que es basen en llegendes d’indrets allunyats, com “El Drac Negre”. En algunes de les històries hi té un sentit record per als altres presos i exiliats i, sobretot, per a les seves filles i fills.

En una entrevista a propòsit de la publicació de la primera edició, Jordi Creus, l’editor de Sàpiens, feia una consideració que també és vàlida per a aquesta nova aportació: “malgrat ser un llibre de relats infantils, no és per a nenes i nens”, l’edició està pensada per a adults de manera que “els pares han de poder llegir els contes als seus fills”, com ho faria Oriol Junqueras, si pogués.

D’aquest recull, Anna Carreras n’ha fet una acurada traducció al castellà.

 

Dades tècniques

JUNQUERAS, Oriol. Contes des de la presó. Barcelona: Ara llibres, 2019 ISBN 9788416915712
JUNQUERAS, Oriol. Cuentos desde la prisión. Barcelona: Ara llibres, 2019 ISBN 9788416915705

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>