Els 7 micro-documentals de “Memòria de Paisatge”, creats per joves i gent gran del Baix Llobregat, ja es poden veure a OrgulldeBaix.cat

Els treballs de “Memòria de Paisatge” ja es poden veure en línia a la web interactiva d’”Orgull de Baix”. Un total de 7 micro-documentals de 3 minuts que han sorgit de la creació col·laborativa entre 16 joves adolescents, estudiants d’ESO, i 10 persones grans de més de 65 anys, procedents de diverses ciutats de la comarca del Baix Llobregat.

MINI MAXI DOCS, MINI MAXI ARTISTES

Es diuen Manel, Laura, Maria Antonia, Marc, Laia, Roger, Kevin, Josep, Gal·la, Jaume, Judit i Nerea. Son de Cornellà, Sant Feliu, el Papiol, Viladecans, Santa Coloma de Cervelló i Sant Joan Despí. Tenen entre 15 i 70 anys i són uns artistes. Durant la passada primavera, al llarg 6 sessions de 2 hores i mitja van aprendre a triar un tema, fer un càsting, preparar un guió, rodar, visionar i muntar una peça documental armats de telèfons mòbils i tauletes, i ens han deixat impactats amb el resultat dels seus treballs.

Recordeu Orgull de Baix oi? Es el projecte documental y el documental web que parla sobre els valors agrícoles i mediambientals del Baix Llobregat i la tensióque viu aquest territori degut a les necessitats d’infraestructures i creixement de la població de la regió metropolitana. Com molts sabreu, Orgull de Baix compta amb un documental emès per TV3 titulat “El Pati del darrere”, i un documental interactiu que permet volar i descobrir la geografia del Baix Llobregat i accedir a tots els continguts de manera lliure i gratuïta a través de la web orgulldebaix.cat.

El documental web el vam fer pensant molt especialment en l’ús educatiu del projecte, i també en les possibilitats que les noves tecnologies donen per a afavorir un aprenentatge més actiu on el concepte del joc i la participació estan involucrats de manera molt important. Orgull de Baix permet continuar el debat al respecte de les qüestions que es plantegen al documental, i és per això que la primavera passada vam organitzar els tallers de creació col·laborativa “Orgull de Baix, Memòria de Paisatge” amb el suport de l’Obra Social La Caixa, on vam proposar a estudiants de 3er d’ESO del Baix Llobregat i a avis de la comarca, fer un treball de recerca i creació per a continuar el relat sobre el passat agrícola de la comarca.

Gràcies a la col·laboració dels Centres de Recursos Pedagògics (CRP), un nombre de docents van respondre a la proposta i ens van ajudar a trobar participants en el projecte. Durant dos mesos i mig vam treballar plegats i els resultats no han pogut ser més satisfactoris, tant pel procés que ha estat molt enriquidor, com per la qualitat dels treballs.

Us volem agrair el suport que ens vau donar en la fase de llançament del projecte, ja que ens vau facilitar molt el treball de contacte amb els centres d’ensenyament de la comarca i la difusió de la iniciativa. Ara que els treballs ja es poden veure, us demanem que, en la mesura que pugueu, us en feu ressò a través dels vostres canals d’informació i que doneu a conèixer als docents que tenen aquest recurs a la seva disposició perquè l’utilitzin com vulguin.

Els micro-documentals realitzats pels nanos i els avis estan actualment identificats en color blau al mapa interactiu, i parlen dels Aiguamolls de Viladecans i dels de Molins de Rei, de la història de l’extracció d’àrids, de la desaparició de l’agricultura a Cornellà, de la reivindicació de l’agricultura de muntanya i de la història de les masies de Santa Coloma de Cervelló…

Si els mireu veureu que són molt interessants, i a més es poden compartir per les xarxes socials. Estem molt satisfets del resultat d’aquesta experiència de narració col·laborativa, esperem tornar a repetir-la i desitgem que la pugueu aprofitar. La vostra creativitat com a educadors segur que pot enriquir-la.

Els títols dels micro-documentals són:

Les sorres de Viladecans 
La masia de Can Isbert
Agricultura de muntanya
La creació dels aiguamolls de Molins de Rei
El Mas Lluí
El creixement de Cornellà
Les extraccions d’àrids a Sant Joan Despí

Aquí us deixem un making off del procés de treball per si teniu curiositat.

>Making off del procés de treball de Memòria de Paisatge

I les xarxes socials d’Orgull de Baix, per si voleu compartir els vostres comentaris Facebook  –  Twitter

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>