El Saló de l’Ensenyament 2016 referma la seva vocació orientadora

saloensenyament2016

L’oferta d’estudis per als joves després de l’Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) és molt amplia i escollir el camí a seguir pot ser complicat. Per a facilitar aquesta tasca als estudiants, les seves famílies i professors torna, del 9 al 13 de març, el Saló de l’Ensenyament de Fira de Barcelona, que aquest any reforça els seus serveis d’assessorament i orientació acadèmica i professional amb tallers, xerrades i visites guiades.
El certamen de Fira de Barcelona acollirà aquest any tallers i seminaris per a docents

La 27ª edició del certamen, que se celebrarà al palau 2 i la Plaça de l’Univers del recinte de Montjuïc, reunirà 182 expositors que presentaran una completa i actualitzada oferta d’estudis de batxillerat, universitaris, altres estudis superiors, complementaris, de formació professional i idiomes, així com de serveis a l’educació.

Davant de tantes propostes, el Departament d’Ensenyament i el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Secretaria d’Universitats i Recerca, proporcionaran informació in-situ sobre les diferents opcions formatives i integraran un servei d’orientació on un grup d’experts suggeriran l’itinerari acadèmic que més s’adapti a les preferències i aptituds de l’estudiant.

A més d’oferir orientació personalitzada en el seu estand, la Secretaria d’Universitats i Recerca, a través del Consell Interuniversitari de Catalunya, facilitarà les eines on-line per conèixer tot l’univers educatiu de les universitats catalanes, des de simuladors de preus per a calcular el cost aproximat de la matrícula fins a les notes d’admissió per accedir als diferents estudis. També s’oferirà informació sobre els ajuts i beques del sistema universitari, així com recomanacions sobre les millors sortides professionals i els graus amb més ocupabilitat. Més informació disponible a http://universitatsirecerca.gencat.cat.

L’FP Industrial serà protagonista
Per la seva part, el Departament d’Ensenyament donarà enguany un especial protagonisme a la Formació Professional Industrial. Així, a l’espai de demostracions del seu estand s’habilitarà, com a novetat, un circuit perquè els visitants puguin realitzar un recorregut interactiu per les diferents fases d’un procés industrial automatitzat.
Les noves tecnologies industrials digitals, conegudes com a Industria 4.0, transformaran la mà d’obra industrial. Segons l’estudi “L’home i la màquina a la Indústria 4.0” del Boston Consulting Group (BCG) els efectes de les noves tecnologies a l’entorn manufacturer destruiran llocs de treball en feines en muntatge i producció, però aquest declivi serà compensat amb la creació de més feina en l’àmbit de les tecnologies de la informació. En el cas de Catalunya, augmenten les empreses que s’inicien en Indústria 4.0 i es preveu estar en sintonia amb els avenços d’altres països industrialitzats com Alemanya.

Estudis i treballs sense fronteres
Pel que fa a l’oferta universitària, destaca la voluntat d’internacionalització, amb nous estudis en anglès, com el Global Studies de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la primera titulació amb aquesta denominació a Catalunya i a l’estat espanyol. Es tracta d’un camp de creixent interès internacional -només als EUA més de 280 universitats s’ofereixen Global Studies–, que forma graduats capaços d’analitzar i de prendre decisions en relació amb fenòmens d’abast mundial en l’àmbit de la política, l’economia, la comunicació o la salut; en definitiva, en la complexitat de les societats contemporànies.

També destaquen graus interuniversitaris, com el de Bioinformàtica de la Universitat de Barcelona (UB) i Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), coordinat per la UPF. Per la seva part, la Universitat Autònoma de Barcelona oferirà per primer cop el Grau Obert en Llengües i Literatures, que s’adreça als estudiants que estiguin dubtant entre diverses carreres de llengua i literatura, i permetrà combinar dues especialitats durant el primer curs. Per la seva banda, la Universitat Ramón Llull (URL) presentarà com a novetat d’enguany tres noves combinacions d’estudis de grau: Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport + Fisioteràpia; Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport + Nutrició, i Farmàcia + Nutrició. Pel que fa a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), presentarà dobles titulacions conjuntes amb el Iona College (USA) i diversos acords amb la Universitat de Berkeley que permetran als estudiants de certes titulacions cursar crèdits en aquesta universitat americana.

Visites guiades i seminaris per a professors
El saló reforçarà el seu servei d’orientació a l’estudiant amb sessions d’assessorament personalitzat i visites guiades en grups reduïts amb l’objectiu d’ensenyar a buscar la informació necessària per conèixer i familiaritzar-se amb els itineraris formatius i l’oferta educativa i professional del certamen. A més, com a novetat, el professorat podrà participar en seminaris on es treballaran aspectes clau del procés de presa de decisions i sobre les eines i recursos per l’acompanyament als joves en la tria d’itinerari acadèmic i professional. Al Fòrum d’Orientació Universitària/Aula d’Activitats també es duran a terme xerrades diàries. Entre altres temes, es parlarà de l’internet de les coses o com orientar professionalment un fill. Una altra novetat és la creació d’una àrea dedicada als estudis artístics, on es concentrarà gran part de l’oferta relacionada amb la música, les arts plàstiques i disseny, la dansa, el circ i el teatre.

La ciència més lúdica
D’altra banda, els joves podran conèixer en directe l’activitat investigadora catalana a l’Espai Ciència, una iniciativa organitzada des de fa vuit anys per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) amb la col·laboració de Fira de Barcelona. L’espai inclou diversos estands d’universitats, centres de recerca i altres institucions catalanes vinculades a la ciència, que oferiran un programa continu d’activitats divulgatives i experiments científics, lúdics i interactius durant tots els dies de celebració del certamen. L’activitat científica i la innovació tecnològica es mostren d’una manera pràctica, atractiva i molt propera a la joventut, amb l’objectiu fomentar les vocacions relacionades amb aquests àmbits.

Les noves tecnologies també disposaran d’una zona específica, anomenada Aula de Tecnologies Multimèdia, on es desenvoluparan demostracions i activitats relacionades amb la realitat virtual i els videojocs. Destaca el Magic Marble, un joc inspirat en l’estètica de la Guerra de les Galàxies, que permetrà que els visitants utilitzin el moviment del seu propi cos per resoldre diferents reptes.

Els idiomes, des de la immersió
Així mateix, els alumnes interessats en altres llengües trobaran una completa oferta de cursos en el Saló dels Idiomes, que organitza la Asociación Española de Promotores de Cursos en el Extranjero (Aseproce) dins del Saló de l’Ensenyament. Segons dades d’aquesta associació, es preveu que enguany uns 100.000 espanyols (33.000 catalans) viatjaran a l’estranger per aprendre o perfeccionar un idioma. La majoria d’ells (90%) optaran per un país de parla anglesa. A molta distància els segueixen França i Alemanya, amb un 2,5% dels estudiants. Entre els programes més innovadors d’enguany destaquen uns en els que els estudiants poden compaginar l’aprenentatge de l’anglès amb la pràctica d’esports aquàtics o la cura d’animals.

El Saló de l’Ensenyament se celebra en el marc de la Setmana de la Formació i el Treball de Fira de Barcelona, una de les grans cites del món educatiu que també engloba Futura, Saló de Màsters i Postgraus; la Fira Internacional d’Empreses Simulades i ITworldEdu.

Imatges disponibles aquí disponibles aquí

Font: Oficina de premsa del Saló de l’ensenyament. Marta Juvell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>