El Bosco. La extraña historia de Hieronymus, el gorro, la mochila y la pelota

ekare-the-tjong-khing-el-boscoEl Bosco. La extraña historia de Hieronymus, el gorro, la mochila y la pelota, de Thé Tjong-Khing (Ekaré, 2016) ISBN 9788494498800

Com qualsevol dia, Hieronymus surt a jugar amb el seu gos, però aquest cop ocorre un fet inesperat: cau per un penyasegat i aterra en un món ple de criatures estranyes que li roben la gorra, la motxilla i loa pilota. Per a recuperar-ho, Hieronymus ha d’emprendre un llarg viatge ple d’aparicions extraordinàries i carregar-se de valor i astúcia, perquè no tot és el que sembla…

El Bosco. La extraña historia de Hieronymus, el gorro, la mochila y la pelota és un àlbum sense paraules que recrea el món del pintor holandès del segle XV, Hieronymus van Aken més conegut com a Hieronymus Bosch o El Bosch. L’il·lustrador, l’indonesi Thé Tjong-Khing, s’inspira en l’obra de El Bosch per a crear un món ple de figures i criatures sorprenents que ja apareixen a les guardes del llibre: mussols amb banyes, dracs, gripaus, homenets amb ales de papallona i bec, ocells calçats amb estranyes sabates i amb cares de pocs amics, ratolins amb ales, tortugues emmascarades, etc. Són unes il·lustracions que repten el lector i n’estimulen la seva imaginació.

De fet, al final de l’obra, l’autor relaciona les 8 obres de El Bosch en les quals ha trobat la seva inspiració:

  • Tríptic del Judici Final
  • Sant Joan a Patmos
  • Tríptic dels ermitans
  • L’adoració dels Reis Mags
  • El Jardí de les Delícies
  • Tríptic de les temptacions de sant Antoni
  • La nau dels bojos
  • El carro de fenc

El Bosco. La extraña historia de Hieronymus, el gorro, la mochila y la pelota és un llibre joc on tot allò que s’esdevé està fora de tota lògica. Els lectors han de verbalitzar i descriure la seva història a partir de les il·lustracions de Thé Tjong-Khing. Hi ha tres elements que de manera recurrent van sorgint al llarg de la història, són els tres elements del títol (la gorra, la motxilla i la pilota) que tenen destins diferents i que cal que els lectors en segueixin el fil de les tres històries paral·leles fins a concloure en un final feliç (com era d’esperar en un conte).

elbosco1

A diferència de les obres de El Bosch on no hi cap gairebé ni una agulla, les làmines de l’àlbum, que ocupen una doble pàgina, ofereixen el just per a poder interpretar i seguir la història sense que el lector que senti superat i aclaparat. Els espais que l’il·lustrador crea a cada làmina faciliten que el lector descobreixi per si mateix el món fantàstic del pintor neerlandès.

Al joc de llegir i d’interpretar les imatges, sense paraules, s’afegeix la possibilitat de compartir el llibre amb un adult, que conegui algun dels quadres més representatius i les claus interpretatives del pintor, per assenyalar la seva aparició en l’àlbum il·lustrat. El Bosco. La extraña historia de Hieronymus, el gorro, la mochila y la pelota és una eina efectiva per a introduir lúdicament l’infant al món de l’art.

A continuació teniu la interpretació que fa Thé Tjong-Khung d’alguns elements de quatre obres de El Bosch. Per ordre: El Jardí de les Delícies, El carro de fenc, La nau dels bojos i el Tríptic de les temptacions de Sant Antoni.

elbosco5

elbosco2

elbosco3

elbosco4

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>