Catalunya lidera l’Acció 5 del Pla d’Acció de Kazan de la UNESCO

El Govern de Catalunya ha assumit el lideratge d’una acció del Pla d’Acció de Kazan de la UNESCO, que té com a objectiu potenciar l’esport com a motor del desenvolupament sostenible i la pau. Es tracta d’un projecte transversal de Govern que han impulsat la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament i la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, amb la col·laboració de la Delegació del Govern a França, per promoure l’esport com una eina estratègica de desenvolupament individual i col·lectiu, per a la resolució de conflictes, la convivència i la cultura de pau. La secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Elisabet Nebreda, va presentar oficialment la proposta de la Generalitat en una intervenció dilluns passat en el marc de la reunió del Comitè Intergovernamental per a l’Educació Física i l’Esport (CIGEPS), format per representants experts en el camp de l’educació física i l’esport de divuit estats membres de la UNESCO.

L’Acció 5 liderada per Catalunya té com a objectiu construir un mecanisme d’intercanvi d’informació internacional sobre polítiques públiques d’esport i activitat física. D’aquesta manera, impulsarà i enfortirà les polítiques públiques d’esport i activitat física que es fan arreu del món donant suport a la capacitació de les administracions públiques competents en l’àmbit de l’esport i impulsant noves eines i bones pràctiques internacionals.

En la trobada, celebrada en format virtual, Nebreda va assegurar que el repte de Catalunya a l’hora d’assumir el lideratge d’una acció del Pla d’Acció de Kazan permet “contribuir a enfortir el multilateralisme, tant necessari en aquesta època”, així com a les estratègies d’agendes compartides amb les quals Catalunya està compromesa, com l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). En la reunió del CIGEPS, que es va celebrar coincidint amb el cinquè aniversari de l’Agenda 2030 i la Setmana Europea de l’Esport, la secretària va destacar que la proposta encaixa amb els ODS, tant perquè representa “una aliança internacional per cercar, analitzar, avaluar i promoure la implementació de les millors polítiques públiques” com per “fer valdre la gestió del coneixement, les experteses i la innovació”. “Volem que l’Acció 5 contribueixi al canvi per reconstruir i recuperar-nos com a humanitat”, va afirmar Nebreda.

La secretària també va posar de relleu el potencial del teixit associatiu esportiu que existeix arreu de Catalunya, vinculat a la “llarga tradició de pràctica esportiva, de cultura de l’esport, i d’organització d’esdeveniments internacionals que promouen l’educació en valors i el benestar físic i emocional”. És sobre aquesta base que el Govern estableix una xarxa d’intercanvi de coneixement acadèmic i prestigi global, que Nebreda considera “una oportunitat per connectar-nos amb molts altres actors internacionals i ens referma amb l’aposta per esdevenir  un referent internacional en l’àmbit de l’esport, l’activitat física i el desenvolupament”.

El Govern, que es coordina amb els responsables de les altres accions de Kazan, ha constituït dos grups de treball amb la participació d’un representant de la UNESCO. Per una banda, un grup d’assessors format per experts catalans i d’arreu del món i de reconegut prestigi internacional, amb qui estableix la metodologia de treball, recull i sistematitza la informació, les evidències i les bones pràctiques; i, per l’altra, un Comitè Director, que en valida formalment els continguts i la metodologia que vetlla per la correcta implementació de l’Acció 5. Una plataforma digital allotjarà tota la informació i permetrà gestionar el coneixement analitzat, evidenciar els impactes, impulsar estratègies i crear xarxes d’aliances i sinergies que promoguin els millors dissenys i metodologies per fer de les polítiques públiques d’esport i activitat física veritables motors de desenvolupament global.

Durant la reunió del CIGEPS de la setmana passada, les altres quatre accions que componen el Pla d’Acció de Kazan, cadascuna liderada per una entitat, organització o govern diferent, també van presentar les seves actuacions. L’Acció 1 està liderada per l’Institut de Tecnologia Tralee, d’Irlanda; l’Acció 2, pel Secretariat de la Commonwealth; l’Acció 3, pel Consell d’Europa; i l’Acció 4, pel Govern de Suïssa.

Què és el Pla d’Acció de Kazan de la UNESCO?

L’esport ha demostrat tenir un enorme potencial com a motor del desenvolupament sostenible i de reforçar l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible. No només això, sinó que s’ha confirmat com una eina estratègica per millorar la salut, lluitar contra l’exclusió social i la desigualtat de gènere, facilitar la inclusió, reduir conflictes i situacions de violències, i fomentar la cultura de pau. És prenent consciència d’aquesta capacitat de l’esport que el 2017 la Sisena Conferència de Ministres d’Esports (MINEPS VI) –organitzada per la UNESCO a la ciutat russa de Kazan– va aprovar l’anomenat Pla d’Acció de Kazan, elaborat pels estats membres d’UNESCO, organitzacions multilaterals i persones expertes en l’àmbit esportiu, de l’activitat física i la política esportiva.

Les cinc accions que componen el Pla de Kazan giren al voltant de la generació, compilació i visualització d’informació sobre polítiques públiques d’esport i activitat física, amb l’objectiu de mesurar com aquestes han contribuït al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>