Avui, 5 d’octubre, és el Dia Mundial dels Docents

El 5 d’octubre, és la data anual triada el 1994 per la Unesco com a Dia Mundial dels Docents en commemorar l’aniversari de l’aprovació de la Recomanació de la OIT / UNESCO sobre l’estatut dels mestres i professors de 1966. Aquesta Recomanació estableix criteris sobre els drets i les responsabilitats dels docents i els estàndards per a la seva preparació inicial i formació continuada, sistemes de contractació i de selecció, ocupació i condicions d’ensenyament i aprenentatge. La Recomanació sobre l’estat del personal docent d’educació superior es va adoptar el 1997 per complementar la Recomanació de 1966, que va cobrir el personal docent i investigador en educació superior.

Amb l’adopció de l’Objectiu 4 de Desenvolupament Sostenible sobre educació i l’objectiu específic que reconeix als professors com a clau per assolir l’agenda de l’educació 2030, el dia d’avui s’ha convertit en l’ocasió per marcar avenços i reflexionar sobre les formes de contrarestar reptes pendents per a la promoció de la professió docent.

A mesura que celebrem aquest any el Dia Mundial dels Docents, aprofitem aquesta ocasió per recordar a la comunitat global que “El dret a l’educació significar el dret a tenir mestres i professors qualificats.”. Aquest lema va ser triat per commemorar el 70 aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans (1948), on l’educació es reconeix com un dret fonamental fonamental. Un dret que no es pot complir sense professors qualificats. Un dels principals reptes d’aquest dret a tot el món és la constant escassetat de professors.

Hi ha un estimació que 264 milions d’infants i joves encara són fora de l’escola a nivell mundial, i segons l’Institut d’Estadística de la UNESCO, s’haurien de contractar gairebé 69 milions de nous docents per assolir l’objectiu educatiu 2030 d’educació primària i secundària universal. Aquesta “bretxa docent” és més pronunciada entre les poblacions vulnerables: noies, nens amb discapacitat, nens refugiats i migrants i nens pobres que viuen en àrees rurals o remotes.

Els professorat ben format i altament qualificat és fonamental per al dret a l’educació.

El Dia Mundial dels Docents es convoca de manera conjunta amb UNICEF, PNUD, Organització Internacional del Treball i Educació Internacional.

|Més info|

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>