Què faig si…? Alguns suggeriments que poden ésser útils per afrontar situacions quotidianes pel que fa a l’ús del català

Captura de pantalla 2016-07-13 a les 10.30.48En la nostra vida quotidiana podem trobar-nos en situacions en què ens pot semblar difícil usar la llengua catalana: l’objectiu d’aquest document és suggerir un seguit de pautes de conducta que poden ser útils en determinats moments per a totes aquelles persones que volen viure plenament en català. Som conscients que sempre hi pot haver més alternatives d’actuació, i de ben segur que fins i tot n’hi haurà de més adients segons cada cas particular. Per tant, el que trobareu a continuació són, senzillament, alguns suggeriments formulats amb la voluntat de facilitar alternatives per a l’ús normal del català en les situacions de cada dia.

La idea central que convé ressaltar és que cal abordar aquestes situacions amb calma; des d’una actitud constructiva, racional i, fins i tot, amb sentit de l’humor. Si no ho fem així i ens alterem, ens enfadem o ens atabalem, el malestar i la fatiga que això ens provoca acabarà fent-nos molt difícil el manteniment d’una actitud lingüística coherent, digna i compromesa. No es tracta de crear enemics, sinó d’aprofitar l’oportunitat d’interacció amb persones que no ens parlen en la nostra llengua per teixir complicitats i fer una aportació positiva a la nostra llengua i a nosaltres mateixos, ja que representa una part integrant de la nostra identitat col·lectiva.

Tot i així, segurament hi haurà situacions en les quals haurem de reclamar els drets reconeguts en la legislació actual, però sempre tindrem cura de fer-ho amb una actitud assertiva, i no pas defensiva. Si, en qualsevol cas, veiem que ens volen fer caure en el parany de l’hostilitat, cal mantenir la calma i la serenitat, i utilitzar les alternatives que tenim al nostre abast per a expressar les nostres queixes.

Aquest llibret és la cinquena versió de la guia Què faig si…?, una de les guies més antigues i de més èxit de la Plataforma per la Llengua, de la qual se n’han editat diferents versions a Catalunya, al País Valencià i a les Illes Balears. La primera edició es remunta al setembre de 2006 i s’han elaborat noves actualitzacions al 2007, 2008 i 2011.

L’enfocament d’aquesta nova edició el fa vàlid per a tots aquests parlants de la nostra comunitat lingüística que volen viure plenament en català l’any 2015. Al cap i a la fi, és bo que els que parlem català coneguem els nostres drets i les circumstàncies en què ens movem siguem a la part que siguem del territori.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>