Plaquette de la 7a edició d’Horts de Poesia (2018)

Simbiosi o catàlisi? Poesia

És perillós beure vi en un got trencat, i difícil. T’hi jugues els llavis i la llengua, que són fràgils. I, tot i això, el poeta ens brinda una imatge abrupta: “(…) i a voltes / penso si no caldria mastegar el vas amb fúria / perquè almenys algun cop sagnessin les paraules.” Entenem què ens vol dir Miquel Martí i Pol amb aquests versos vidriosos.

Els poetes avancen com poden per l’aresta dels versos. A cada banda, el buit del precipici. A sota, la geologia i la natura de les paraules i, amb aquestes, tot el món mental i sensorial que componen. Tants caps, tants barrets. Tants poetes, tantes poètiques.

Fa poc més de dos mesos dèiem adeu a Màrius Sampere, el poeta que exemplifica perfectament de què va aquest ofici, aquesta dèria, aquesta exploració… I que l’any 2015 també va deixar el seu solc llaurat als nostres Horts.

Cada composició de Sampere és un calaix o una finestra que, en obrir-los, t’ofereixen un camí a una realitat més o menys intuïda, però sempre inesperada. Si, a més, bo i fent aquest camí, descobreixes indrets mentals o pensaments sensorials que t’enriqueixin —fonts de coneixement rajant a doll—, poeta i lector ja hauran assolit la simbiosi o la catàlisi buscades.

Els poetes que ens acompanyen enguany saben molt bé què és fer cordada per la cresta dels versos amb escriptors com Màrius Sampere o amb d’altres com ell. Joan Carles González-Pujalte, Alberto Cabello, M. Antònia Massanet, Joan de la Vega, Agnès Agboton i Vicenç Llorca, al seu torn, ens conviden a encordar-nos amb ells i amb la seva paraula, per sentir-ne el risc i per atalaiar noves perspectives del paisatge poètic del seu i del nostre món. Benvinguts i moltes gràcies!

J. A. Arcediano
Jordi Boladeras
Josep Sagristà

Coordinadors d’Horts de Poesia

 

La plaquette de la 7a edició d’Horts de Poesia (2018)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>