Exposició sobre l’ús social de la llengua catalana a Sant Vicenç dels Horts

Societat, vida, història en català a Sant Vicenç dels Horts és una exposició creada per l’Arxiu Municipal i el Servei Local de Català (SLC) amb l’objectiu de donar a conèixer a la població en general la presència del català al municipi al llarg de la història, des del 1651 fins al segle XXI. Concebuda com a exposició itinerant, s’ha estructurat en nou plafons que contenen mostres documentals i fotogràfiques dedicades als àmbits següents: la família, la cultura, l’administració, els autors vicentins i la normalització lingüística.
Els objectius de l’exposició són diversos. Per una banda, es vol mostrar que alguns fets històrics incideixen en el dia a dia de la població, com la prohibició de parlar en català durant el franquisme, i que la història local pot arribar també a incidir en la història més general, com els canvis demogràfics. Per altra banda, s’insisteix en el fet que la història ens ha dut a una situació sociolingüística que cal conèixer, de la mateixa manera que s’han de conèixer les campanyes que s’han dut a terme per contrarestar-la i es pren consciència del nostre paper com a transmissors de conductes lingüístiques.
Quant a la inserció curricular dels continguts que s’hi tracten, cal dir que aquesta exposició no s’emmarca en cap assignatura en concret, sinó que abasta coneixements de diferents disciplines: història, demografia, geografia, llengua, etc. És precisament aquesta transversalitat de coneixements el que ens permet assolir els objectius marcats d’una manera satisfactòria. En el cas dels centres educatius, l’exposició va acompanyada d’ una guia didàctica que pretén que la visita sigui ben profitosa per a tot l’alumnat, ja sigui destacant determinats continguts o bé proposant activitats que en millorin el coneixement. La guia didàctica que teniu a les mans és, en definitiva, una invitació a la reflexió, a la formació d’idees, al desenvolupament de l’esperit crític i a la presa de consciència.

Aquesta exposició disposa d’una Guia didàctica i podrà ser visitada als centres d’Educació secundària de la ciutat:

IES Gabriela Mistral (1r ESO): del 23 de març al 19 d’abril
Presentacions el 23 de març: 1r torn, a les 10.30 h
2n torn, a les 11.10 h

CES Salesians (1r i 2n d’ESO): del 27 d’abril al 10 de maig
Presentacions:  27 d’abril (2n d’ESO): d’11 a 11.30 h grup 1
d’11.30 a 12 h grup 2
de 12 a 12.30 h grup 3
2 de maig (1r d’ESO): d’11 a 11.30 h grup 1
d’11.30 a 12 h grup 2
de 12 a 12.30 h grup 3

IES Frederic Mompou (3r d’ESO): de l’11 al 18 de maig
Presentació: 11 de maig, a les 12.30 h

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>