“El mag d’Oz”. La història

Aquesta novel·la infantil narra les aventures de la Dorothy, una noia òrfena que viu amb els seus oncles a Kansas i que somnia un món menys gris del que l’envolta. Un bon dia els aires d’un cicló se l’emporten a un món fantàstic, més enllà del l’arc de Sant Martí, des d’on haurà de buscar el camí de tornada a casa. Pel que sembla, el Màgic d’Oz és l’únic que pot ajudar-la. Al llarg del camí que l’ha de conduir fins al mag coneixerà el Lleó Poruc, el Llenyataire de Llauna i l’Espantaocells. Tots ells necessiten trobar allò que els manca i decideixen acompanyar-la en la seva aventura. El Lleó vol tenir més coratge, el Llenyataire de Llauna busca un cor i l’Espantaocells necessita un cervell. En aquest viatge trobaran diversos obstacles que hauran d’afrontar plegats i que posaran al descobert les seves pors i les seves febleses.

L’autor

L’autor és Lyman Frank Baum (Chittenango, 15 de maig de 1856 – Hollywood, 6 de maig de 1919). Va ser un escriptor, actor i director de cinema estatunidenc, que ha passat a la història de la literatura infantil per haver creat junt amb l’il·lustrador W. W. Denslow The Wonderful Wizard of Oz, (El mag d’Oz).

És un dels llibres que més vegades s’ha publicat, tant als Estats Units com a Europa. Constitueix una de les històries més conegudes de la cultura popular nord-americana, i ha estat traduït a molts idiomes. Gràcies al gran èxit de l’obra, L. Frank Baum va escriure tretze llibres més sobre el país d’Oz.

 

La pel·lícula

El 1939 s’estrena The Wizard of Oz, una pel·lícula musical de fantasia dirigida per Victor Fleming, produïda per la Metro-Goldwyn-Mayer i protagonitzada per Judy Garland.

Aquesta versió cinematogràfica, amb efectes especials innovadors, personatges estrambòtics i rodada en Technicolor s’ha convertit en un clàssic del cinema. D’entre els premis que va rebre, els més importants van ser l’Oscar a la millor banda sonora, l’Oscar a la millor cançó original per Over the Rainbow, i una nominació a la Palma d’Or al Festival de Canes d’aquell any per la millor direcció.

Els secrets de la pel·lícula

Per conèixer més secrets sobre la pel·lícula The Wizard of Oz” cliqueu aquest enllaç.