Addenda a la conferència d’àlbums il·lustrats

conferenciaMalgrat les inclemències del temps, la conferència “Els àlbums il·lustrats: una descoberta, diverses veus” es va fer. Les persones que hi vam assistir, al final vam coincidir que la Cecília Lladó ens va aportar, de manera molt entenedora i didàctica, nombroses idees per a treballar els àlbums il·lustrats a l’aula.

Bé, la idea d’aquesta entrada no és repetir tot el que es va dir a la conferència, sinó afegir addendes a algunes coses que s’hi esmentaren.

En primer lloc, recordar que la base de la conferència va ser el dossier Els il·lustrats: una descoberta, diverses veus, que podeu descarregar-vos des d’aquest enllaç. Es tracta d’un dossier de treball que s’inclou en la convocatòria 2013-2014 de concurs El Gust per la lectura.

Seguint el fil de la conferència, es presenten tot un seguit de recursos que d’una manera més o menys explícita s’hi va esmentar.

Va començar la conferència llegint el conte de La caputxeta vermella, la versió il·lustrada per Roberto Innocenti, amb text d’Aaron Frisch, que més endavant va ser la base per a explicar com fer una anàlisi formal d’un àlbum il·lustrat. Jaume Centelles al seu blog dedicat una entrada a aquest il·lustrador en la seva secció L’il·lustrador del mes.

A continuació, quan entra en la dicotomia llibre il·lustrat i àlbum il·lustrat ho il·lustrà amb dos exemples: Emigrantes de Shaun Tan i 1714 de Jordi Sierra i Fabra i il·lustrat per Ignasi Blanch. A Biblioreport trobareu una ressenya de 1714 i una anàlisi d’Emigrantes.

En aprofundir sobre el que és un àlbum il·lustrat cità com a referent a casa nostra la Teresa Duran, professora del Departament de Didàctica de l’Educació Visual i Plàstica de la Facultat de Formació del Professorat a la Universitat de Barcelona, i autora d’una obra imprescindible Àlbums i altres lectures. Anàlisi dels llibres per a infants publicat per Rosa Sensat.

Després de mostrar l’anàlisi formal d’un àlbum il·lustrat passà a parlar de la conversa literària i de la importància que té el poder parlar d’un llibre en el temps de lectura que es dedica a l’escola. Cità com a obra de referència Dime. Los niños, la lectura y la conversación d’Aidan Chambers publicat pel Fondo de Cultura Económica i posà un exemple de conversa a partir de l’obre Un goril·la d’Anthony Browne. A la revista Babar en podeu llegir una entrevista.

En una activitat formativa que es feu el curs passat en el marc del Pla de Formació de Zona del Servei Educatiu Baix Llobregat-6 i que estava adreçada als coordinadors del cicle mitjà, es dedicà una bona part de la quarta sessió a les discussions literàries, on es parla del mètode Tell me d’Aidan Chambers, però també d’altres propostes com les tertúlies literàries dialògiques. Al dossier que es lliurà hi ha diversos exemples de propostes de conversa sobre àlbums il·lustrats.

En acabar la conferència els assistents van poder mirar i comentar una mostra d’àlbums il·lustrat, bona part dels qual formen part de les dues maletes que el Servei Educatiu Baix Llobregat-6 disposa en préstec per als centres de la seva demarcació:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>