“Del bressol a la lluna”, una col·lecció de poesia per a infants de 0 a 3 anys

La col·lecció Del bressol a la lluna està dirigida als infants de 0 a 3 anys. Per ells s’han dissenyat especialment aquests pictogrames poètics o poegrames, un terme encunyat per designar una nova modalitat de poesia pictogràfica basada en la cerca d’un ritme de lectura que ajudi a “educar l’ull i endolcir l’oïda” del petit lector, en paraules del mateix autor Antonio Rubio.

Cada exemplar de la col·lecció Del bressol a la lluna és “un exercici poètic de gran senzillesa i força musical”. Així l’infant aprèn que es pot llegir de dreta a esquerra, de dalt a baix, i que el pas de les pàgines és l’esdevenir dels versos.

Enfront de la grafia, les imatges agafen tota la força comunicativa. Són imatges que es poden llegir fàcilment, que s’articulen de la mateixa manera que les paraules, amb les síl·labes contades. Estan disposades de la mateixa manera que els versos: ordenades, mesurades, amb ritme i amb rima final. Imatges per ser llegides de forma autònoma des dels primers anys de l’infant.

Cada llibre és un poema que es construeix:
  • Segons l’estructura poètica del cançoner infantil: suma, enumeració, encadenament, vers i tornada…
  • Se serveix dels recursos poètics del cançoner tradicional: ecos, rimes, ritmes, onomatopeies, anàfores…
  • Respon als interessos de les primeres edats: els primers números (CINC), la màgica lluna (LLUNA), els animals més propers (MÈU), els aliments (UN OCELLET DE PAPER) i els sons i onomatopeies (VIOLÍ).
Els títols publicats fins ara són:
  • Cinc, és un poema numeral per a ser llegit i recitat amb els dits de la mà. Llibre joc rimat per a contar des de l’u fins al cinc.
  • Lluna, és un un poema visual per recitar, realitzat a base de dibuixos rimats i amb ritme, on la lluna i el sol, tan distants i pròxims alhora, teixeixen versos i tornades des del cel fins a les pàgines del llibre.
  • Mèu, és un poema onomatopeic per a ser llegit i recitat. Els animals més pròxims es presenten a si mateixos tot miolant, renillant, escatainant…
  • Un ocellet de paper, és un poema cançó per a ser llegit i recitat musicalment. Un entranyable ocellet de paper es disposa a parar la taula per menjar.
  • Violí, apropa els prelectors al món de la sonoritat, les onomatopeies i les sensacions. Instruments musicals, picar de mans i petons embolicats en il·lustracions molt delicades.
Kalandraka ha elaborat una original aposta i respon així amb aquesta col·lecció a la pregunta: ¿Quins poemes podrien llegir-se a partir dels sis mesos?
L’autor és Antonio Rubio, mestre i poeta, les il·lustracions són a càrrec d’ÓscarVillán i la traducció i adaptació al català ha anat a càrrec del poeta Miquel Desclot.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>