«Desconnexió», una novel·la distòpica molt recomanable

Títol: DESCONNEXIÓ
Autor: Neal Shusterman
Traducció: Mercè Estévez
Editorial: Barcanova
Any: 2013
Pàgines: 430
ISBN: 978-84-489-3261-9
Nivell: Segon cicle d’ESO, Batxillerat


AIXÍ COMENÇA
La Segona Guerra Civil dels Estats Units, també coneguda com a “Guerra interna”, va ser un conflicte prolongat i sagnant, originat per un sol punt de dissensió.
Al final de la guerra, es va aprovar un conjunt d’esmenes a la Constitució, que es coneix com a “Tractat Vital”.
Les resolucions del Tractat Vital satisfeien tant l’exèrcit provida com l’exèrcit prolliure elecció.
El Tractat Vital estableix que la vida humana és inviolable des del moment de la concepció fins que el nen arriba als tretze anys.
Entre els tretze i els divuit anys, però, els pares o les mares poden decidir “avortar” el seu fill de manera retroactiva… amb la condició que el fill, des del punt de vista tècnic, no mori.
El procés pel qual és liquidat al mateix temps que és conservat en vida s’anomena “desconnexió”
Actualment, la desconnexió és una pràctica freqüent i socialment acceptada.

QUÈ ÉS DESCONNEXIÓ?
És una novel·la distòpica que explica la història de tres adolescents, en Connor, la Risa i en Lev, que, per diferents raons, han de ser desconnectats.
En Connor és un adolescent problemàtic que descobreix que els seus pares han decidit desconnectar-lo i s’escapa de casa. En la seva fugida coincidirà amb la Risa i en Lev.
La Risa viu en un orfenat de l’Estat. Encara que té talent per al piano, el Govern no pot mantenir els orfes majors de 13 anys i a ella li ha tocat ser desconnectada.
En Lev és un delme, fill d’una família religiosa que tenen deu fills i que han decidit lliurar-ne un a Déu com a ofrena, per la qual cosa serà desconnectat, però, per a ell, això és un honor que ha esperat tota la vida. Coincidir amb en Connor i la Risa, a en Rev li canviarà la manera d’entendre la desconnexió i el portarà a cercar la supervivència de manera que puguin arribar fins els 18 anys sense ser desconnectats. Els tres es convertiran en uns ASP (Absent Sense Permís).

EL BOOKTRAILER


L’AUTOR
Neal Shusterman és guionista i autor de nombroses novel·les. Aclamat per la crítica, ha rebut el premi de ficció Boston Globe-Horn Book Awards, per l’obra Desconnexió. Traduïda a més de deu idiomes, ha estat guardonada amb l’ALA Best Book for Young Adult Readres i el Quick Picks for Reluctant Young Adult Readers.

COMENTARI
Desconnexió és, com he dit, una novel·la distòpica adreçada a un públic juvenil que “enganxa” de bones a primeres, i que barreja gairebé químicament l’acció, el drama, l’amor… És la primera d’una trilogia que té continuïtat amb Reconnexió (inèdita encara en català). Malgrat saber que forma part d’una trilogia, cal destacar que l’obra tanca tots els fronts que es van obrint al llarg de la història. Bé, tots no, un resta obert i d’aquí la “reconnexió”.

És una novel·la llarga, 430 pàgines, amb un inici impactant i un desenllaç gens previsible, que no pot deixar indiferent a ningú. El seu estil és directe, predomini del diàleg i descripcions, les justes. Aquest predomini del diàleg fa que el lector avanci en la novel·la, paral·lelament a la construcció dels tres personatges i al coneixement de les característiques bàsiques de la societat on s’emmarca la història.

Potser l’únic retret que se li podria fer és que el ritme narratiu, després del seu inici afluixa una mica. Aquest alentiment del ritme, però, és aprofitat per l’autor per construir els personatges, desplegar els seus pensaments, donar a conèixer les característiques de la societat i introduir alguns temes morals que dibuixen la societat i fan els personatges tan rics. Però aquesta lentitud també permet al lector entendre allò que en l’inici frenètic deixava entreveure i en complicava la comprensió, per exemple qui són els aplaudidors? o què és el projecte Cigonya? La lentitud del nus és trenca de sobte amb un desenllaç de vertigen, on la sensació de desassossec dels personatges es trasllada al lector, especialment al capítol 61. És un capítol, que un cop l’has llegit, hom no pot continuar llegint, de moment. Ha d’aturar-se, respirar i rellegir. Un capítol dur i molt ben resolt.

Desconnexió és una novel·la complexa que presenta nombrosos dilemes morals al voltant de la tolerància, la convivència, la justícia, el respecte a les lleis o el respecte a la diversitat. La mateixa editorial Barcanova en la presentació de la novel·la presenta uns temes destacats per a debatre:

  • La programació de la ment: què en penses del fet de sacrificar la vida per una causa, una persona…? I si t’han programat?
  • Els debats ètics en la medicina: fins quan mantindries la vida d’una persona? en qualsevol estat?
  • Psicologia de les masses: actuem de manera influenciada?
  • Deshumanització i tecnologia: som dependents de la tecnologia? hi estem supeditats?

De la seva lectura també es desprenen altres camps de reflexió degut a l’ús que l’autor fa de les diferencies socials i econòmiques de la societat que dibuixa o de la religió. En el primer cas només cal pensar en el negoci que hi ha muntat darrere les desconnexions, de manera que a més capacitat econòmica més semblants tindrà els òrgans  a les seves característiques. Pel que fa al segon cas, la religió, només cal pensar en la situació de Lev com a delme. D’altres lectors també hi han vist reminiscències a l’holocaust, com la presència del “General” i la seva organització d’ajut als ASP, tal i com hi havia organitzacions que ajudaven a fugir els jueus de la persecució nazi.

I UN AFEGITÓ
Els lectors adults de Desconnexió hi trobaran reminiscències de l’obra de Kazuo Ishiguro (l’autor de la novel·la El que resta del dia -The Remains of the Day-): No em deixis mai (Never Let Me Go), un drama distòpic centrat en la relació de tres adolescents que han crescut junts en un mateix internat i descobreixen que són experiments científics. D’aquesta novel·la, l’any 2010 es va fer una adaptació cinematogràfica protagonitzada per Carey Mulligan, Keira Knightley i Andrew Garfield.

Ressenya: Jordi Dolcet (CRP Baix Llobregat-6)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>