“L’originalitat consisteix a tornar a l’origen”, deia Gaudí

ANTONI GAUDÍ
Text i il·lustracions: Dàlia Adillon Marsó
Editorial: Kalandraka, 2015 (Llibres per somniar)
ISBN: 978-84-8464-923-6

Un encert més de l’editorial Kalandraka. Dàlia Adillon Marsó recrea en aquest àlbum il·lustrat la biografia d’Antoni Gaudí. En 36 pàgines, l’autora, ens presenta el genial arquitecte en totes les seves etapes, des de la seva infantesa fins la seva vellesa: la seva casa natal i entorn familiar, la seva trajectòria personal i el seu llegat professional, fins a l’accident que va provocar la seva mort, són els episodis que es narren en aquesta obra, amb textos breus i imatges senzilles.

L’autora, al seu web, explica que aquest llibre, a banda d’explicar la vida d’Antoni Gaudí als més petits “té com a objectiu apropar-los la cultura i, més concretament , el món de l’art i l’arquitectura, i al mateix temps ser una eina útil per als pares per així poder acompanyar-los en el seu aprenentatge. El llibre a més de fomentar la cultura, també ensenya als infants a preservar la natura i conscienciar-los de la seva importància. Ja que l’obra d’Antoni Gaudí és el fruit d’una llarga observació i interès per la natura”.

Aspectes a destacar d’aquesta obra i que fan molt recomanable la seva lectura als infants:
  • 12 pàgines de les 36 que té el llibre estan dedicades a la infantesa d’Antoni Gaudí. Això, d’entrada ja provoca una empatia entre personatge i lector. L’obra presenta Antoni Gaudí com un nen com ells, al qual li agradava jugar amb construccions i aprenia molt de la natura. És una avenç del que vindrà després quan Gaudí troba en la naturalesa la font d’inspiració de la seva obra. 
  • El text, clar i directe, està fusionat amb les il·lustracions que de manera poètica mostren el personatge real, expliquen com relacionava les seves obres amb la natura. Aquesta simbiosi entre personatge, obra i natura el podem veure en algunes imatges que la Dèlia ha creat, tals com presentant l’arquitecte podant els bancs del Parc Güell o els balcons de la Pedrera i plantant uns plançons que es convertiran en les torres de la Sagrada Família, uns plançons dels quals tindrà cura al llarg de la seva vida.
  • Plantes, dragonets, cargols són imatges recurrents al llarg de les pàgines i que apareixen en el moment precís. El dragonet que l’acompanya al llarg de la seva vida i el cargol (un animal lent) que apareix quan planta el plançó de la Sagrada Família com anticipant la durada i la lentitud de la construcció del temple.
  • El llibre pot actuar com una guia turística pels carrers i places de la Ciutat Comtal on Gaudí va deixar la seva obra, tot seguint el plànol de les guardes, on la Dàlia Adillon marca la ubicació de les principals construccions creades per Gaudí.
  • I per acabar. Un detall que mostra la delicadesa de l’obra. La imatge final que anticipa la mort de l’arquitecte sense mostrar-la.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>