L’ombra de l’ós

DADES TÈCNIQUES

Guió i il•lustracions: Olga Lecaye

Editorial: Corimbo

Ciutat: Barcelona

Any de l’edició: 2000

Pàgines: 37

Edat: De 3 a 6 anys

ESTUDI DEL LLIBRE

Temes principals: misteri , por, responsabilitat

Subtemes: Responsabilitat , generositat, importància de les qualitats de cadascú.

Gèneres: Àlbum il•lustrat

Resum/argument:
Martí és un os enorme, que decideix deixar prestada la seva ombra al conillet Víctor. La bruixa Pispa-ombres aprofita l’ocasió per intentar apropiar-se de l’ombra de l’ós. El conillet ha de superar diferents obstacles per respondre a la confiança que havien posat en ell. En el camí allibera diferents animals que la bruixa havia confós amb ombres.

Ambientació:

  • Espai: el bosc.
  • Personatges: Víctor Moncunill, Martí, l’ós, la bruixa Pispa-ombres, el ratolí i la    cornella.

PROPOSTA D’ACTIVITATS

Aquest conte ens permet fer un treball interdisciplinari que s’iniciarà a la biblioteca amb la seva lectura.

Els animals humanitzats que viuen al bosc, han de viure una sèrie d’aventures per tal de salvar una ombra que no és seva. A partir d’aquí podem establir una conversa amb el grup per tal de valorar la generositat de l’ós que deixa la seva gran ombra a un petit animal i se’n va a dormir. A més a més, la conversa també servirà per adonar-se de l’aportació que fa cada animalet: cadascú té una qualitat que ajudarà a escapar de la bruixa (unes bones ales, unes dents afilades,…).

Desprès d’aquestes reflexions podem encetar un treball per parelles que començaria canviant els dos animalets que estaven presoners a la casa de la bruixa, per altres dos animalets amb característiques diferents. Caldrà fer una posada en comú per tal de no triar animals repetits. Pensaran com les seves característiques els podrien ajudar a escapar i faran un treball d’expressió escrita que consistirà en reescriure aquesta part del conte.

A l’aula d’informàtica buscaran imatges dels animals triats i les guardaran a l’ordinador amb l’ajuda del mestre/a. Aquestes imatges es recuperaran a l’aula amb la PDI i es resseguiran per fer uns calcs que posteriorment s’imprimiran i es pintaran de negre. Seran les ombres dels seus animals.

Donat que tots a l’hora no poden estar treballant a la PDI, la resta del grup pot estar elaborant un treball de plàstica: el bosc per als seus animalets. Prèviament haurem analitzat les il•lustracions naturalistes del conte i haurem pensat quina tècnica plàstica podem utilitzar per imitar-les. El més segur és que la majoria coincideixi en les aquarel•les, per la semblança del traç i les barreges de colors.

Al final, enganxaran les nostres ombres en el paisatge i afegiran el text que havien escrit i elaboraran un mural amb tot el material.

ASPECTES A DESTACAR

Pel fet de ser un àlbum il•lustrat dona molt de si, ja que primer podem llegir el text i en acabar mirem i remirem les il•lustracions .
Per altra banda es pot realitzar un treball previ a la lectura: anàlisi del títol, de les imatges, l’editorial, l
’autora,…

Ressenya a càrrec de: PILAR ANDIÓN (Escola Puig d’Agulles, Corbera de Llobregat)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>