La Sagrada Família. Més enllà de la simple observació

Aina Xiao Martínez LuengoTítol:          La Sagrada Família. Més enllà de la simple observació
Autor/a:     Aina Xiao Martínez Luengo
Tutor/a:      Enric González
Modalitat:  Humanitats i Ciències Socials
Àrea:          Història de l’Art
Centre:       Ins Altafulla
Localitat:   Altafulla

Objectius:
  1. Fer un petit recorregut per la vida de l’autor

  2. Mostrar que la Sagrada Família conté uns recursos matemàtics per arribar a la seva bellesa, resistència, esveltesa i simbologia.

  3. Comprovar que aquests poden ser captats per un visitant, és a dir, a simple vista

Hipòtesi:

Volia verificar si la Sagrada Família mostra recursos matemàtics per la seva decoració (a simple vista) i què aportaven aquests a l’obra en general.

El procés:

Per poder dur a terme aquest treball, vaig anar a la Sagrada Família amb una càmera per tal de filmar i captar tots aquells elements que em semblaven curiosos i aquells que no tant. Seguidament vaig fer una recerca a través dels llibres de la biblioteca de Tarragona i material que em va proporcinar el tutor per veure si tots els elements que havia captat podrien tenir una raó matemàtica i simbòlica. Així doncs, vaig comparar el que tenia de teoria amb la pràctica i poder verificar que realment aquells elements amagaven una raó matemàtica. A partir d’aquí, vaig analitzar tot el contingut matemàtic i veure realment què aportaven tan funcionalment com simbòlicament.
Finalment vaig dur a terme dues maquetes; una estructura amb la corba catenària i un hiperboloide de dues fulles, que em van ajudar a entendre tot el projecte.
A l’hora de pertànyer a les ciències socials, em va ser complicat entendre tota la part matemàtica i encara més, mostrar-la al treball de manera clara i senzilla. En general, el treball va ser un repte per mi.

Conclusions:

Les conclusions que vaig extreure després del treball van ser positives, ja que es van aconseguir els objectius marcats; la Sagrada Família sí que guarda uns recursos matemàtics que fan que l’obra en general cumpleixi diferents aspectes: que sigui esvelt, resistent, simbòlic i funcional.
Fent aquest treball he après moltíssim, des de la vida de l’autor i el recorregut per les seves obres fins totes les aplicacions matemàtiques que va haver d’emprar per erigir la seva obra com a tal. El meu coneixement tan cultural com matemàtic s’ha ampliat moltíssim, encara que hi ha hagut petites dificultats.

Bibliografia:
  • Juan BassegodaGaudí. Arquitectura del futuroSalvat Editores
  • Joan Bergós i MassóGaudí l’home i l’obraLunwerg Editores
  • Daniel Giralt-MiracleGaudí 2002 Miscel·làniaEditorial Planeta
  • Carles SalmurriGaudí y el modernismola Vanguardia Ediciones
  • Daniel Giralt-MiracleLa búsqueda de la forma. Espacio, geometria, estructura y construcciónLunwerg Ediciones
Llocs Web:
Presentació:

Fotos:



Foto 1.- Portada del treball feta per mi
Foto 2.- Maqueta d’un hiperboloide de dues fulles, fet per mi
Foto 3.- Estructura amb la corba catenària feta per mi (similar a la maqueta de la Colònia Güell)
Foto 4.- Fotografia del sostre de la Sagrada Família plena d’hiperboloides. Feta per mi