La feina dels arqueòlegs

La Ciència en Primera Persona 2016.

El 16 de novembre de 2016, a les 12:00 h, Maria del Carme Belarte, professora de recerca ICREA / ICAC, va dur a terme, a la seu de l’Institut Sant Pere i Sant Pau, una conferència destinada a alumnat de 1r curs de Batxillerat.

La feina dels arqueòlegs i la col·laboració amb altres científics

Conferenciant

Maria del Carme Belarte Franco. ICREA Professor de Recerca.

Breu resum de la xerrada

L’arqueòleg és un historiador que estudia al passat a través de l’estudi de les restes materials deixades pels humans. Lluny de la visió que sovint es té de l’arqueòleg fent només treball de camp, la recerca arqueològica passa per múltiples facetes, de les quals l’excavació arqueològica és només una part. Les restes deixades per les societats humanes del passat són de tipus molt diversos i és per això que, cada cop més, és necessària la col·laboració amb altres científics. En aquest sentit, podem dir que l’arqueologia és una de les disciplines que té un caràcter més multidisciplinar o interdisciplinar. En aquesta xerrada s’explicarà, a través d’exemples, com treballem els arqueòlegs en col·laboració amb altres científics (biòlegs, antropòlegs, físics, químics, metges…) i com ens beneficiem mútuament d’aquest intercanvi de coneixements.

Breu resum del currículum de la conferenciant

Doctora en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona el 1995, vaig realitzar una estada postdoctoral a la Unitat Mixta 5140 del CNRS a Lattes (França), de 1996 a 1998. He estat investigadora postdoctoral al Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la Universitat de Barcelona de 1999 a 2003 i investigadora de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) de 2004 a 2005. El 2006 vaig entrar a la Institució Catalana per a la Recerca i Estudis Avançats (ICREA) com a investigadora i des de 2010 soc professora d’investigació ICREA adscrita a l’ICAC. La meva recerca se centra en l’estudi de les societats complexes de la protohistòria de la Mediterrània occidental; més concretament en l’estudi de l’arquitectura domèstica i l’urbanisme protohistòrics, així com els rituals i pràctiques funeràries. He impartit classes d’arqueologia en estudis de llicenciatura, postgrau, doctorat i màster i he dirigit o codirigit diversos treballs de màster i tesis doctorals. He treballat com a responsable en excavacions arqueològiques a Catalunya, sud de França i Tunísia. He participat en nombrosos congressos internacionals i soc autora o co-autora d’un centenar de publicacions entre llibres, capítols de llibres i articles en revistes especialitzades.