Curs d’Aproximació Multidisciplinar

Des del curs 1999-2000 el Camp d’Aprenentage de les Valls d’Àneu, conjuntament amb el Servei educatiu del Pallars Sobirà, organitza el Curs d’Aproximació multidisciplinar.

El curs té per objectiu analitzar i comparar, des de diferents disciplines, les característiques dels territoris de la geografia catalana, des de l’alta muntanya pirinenca fins a la plana. Cada curs tracta un tema el qual s’interpreta en quatre punts geogràfics diferents a partir d’itineraris o sortides de tot un dia.

El curs d’aproximació multidisciplinar forma part del pla de formació del zona.

 

 

Curs aproximació 2023-2024.

Aproximació al coneixement dels Pirineus: muntant i desmuntant la serralada

 

Enguany el curs pretén aprofundir en el coneixement de la geologia i geomorfologia de la serralada del Pirineu, fent èmfasi en el procés d’orogènesi Alpina (fa 65 milions d’anys) i la posterior modificació del relleu durant el màxim glacial, ara fa 40.000 anys.

Aquest curs està organitzat conjuntament amb el CRP del Pallars Sobirà.

OBJECTIUS

  • Comprendre el procés de formació del Pirineu i la orogènia alpina dins del marc de la teoria de la tectònica de plaques.
  • Interpretar diferents fenòmens geològics a partir de l’observació d’afloraments in situ a camp.
  • Actualitzar els coneixements sobre l’acció del gel i les glaceres sobre el relleu ocorreguts durant el darrer període de màxim glacial.
  • Reconèixer de visu les principals roques que afloren al Pirineu i ubicar-les en l’escala de temps geològics segons la seva antiguitat.
  • Conèixer i posar en pràctica propostes didàctiques per a treballar la geologia dels Pirineus a l’aula.

 

CONTINGUTS

  • Geologia del Pirineu axial
  • Teoria de la Tectònica de Plaques
  • Orogènia alpina
  • Geomorfologia glacial i interpretació de les empremtes glacials en el paisatge
  • Roques que afloren als Pirineus, dins del perímetre del Parc Natural de l’Alt Pirineu i del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
  • Didàctica de la Geologia

 

Sessió 1 (23/09/2023): Pirineu Axial – Orogènia alpina – Zona d’Amitges

En aquesta primera sessió introductòria del curs repassarem alguns conceptes bàsics de geologia i la seva història geològica en mig d’un marc geològic excepcional, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Al llarg d’un recorregut fins al Refugi d’Amitges reconeixerem diversos aspectes geològics observables al Pirineu axial: roques ígnies i metamòrfiques, tectònica de plaques, glacialisme i molt més.

 

Sessió 2 (07/10/2023): Glaceres i geomorfologia

Sessió en la qual es farà èmfasi a la descripció del màxim glacial, fa 40.000 anys. Actualitzarem conceptes a partir de les noves recerques fetes a la comarca i l’entorn del Parc Natural de l’Alt Pirineu dins el Projecte Criopirineus: cóm eren les glaceres (gruix, límit frontal sud, etc) i com actuaven sobre el paisatge. La jornada es dividirà en una sessió teòrica i posterior sortida de camp anant a veure diferents emplaçaments entre la Bonaigua i Llavorsí per tenir una visió global. Els desplaçaments d’un aflorament a un altre es faran en cotxe particular.

 

Sessió 3 (28/10/2023): Vall de Siarb – Port del Cantó – Jardí de les roques de Rubió

S’iniciarà la sessió al Jardí de Roques de Rubió i es visitarà el nou centre de visitants “Centre de Descoberta de les Ciències de la Terra del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Després de dinar a la tarda es visitaran diversos afloraments de la Vall de Siarb. El desplaçament d’un aflorament a un altre es farà en cotxe particular.

 

Sessió 4 (04/10/2023): Collegats i Geoparc Orígens

En aquesta sessió deixarem enrere les altes muntanyes per endinsar-nos al congost de Collegats. L’erosió en forma de congost en mig de la Noguera Pallaresa ofereix una esplèndida secció geològica. Recorrerem una de les georutes proposades pel Geoparc Orígens i per la tarda, com a tancament del curs, coneixerem algun recursos pedagògics aplicables a l’aula.

 

 

En el següent enllaç podeu entrar al….Moodle del curs d’aproximació multidisciplinar