Despertant del fred hivern

Avui ens hem llevat amb les primeres imatges dels óssos pirinencs al 2018. La pujada de les temperatures i l’increment de les hores de llum ha fet que aquestes últimes setmanes els óssos bruns hagin començat a activar-se i a sortir del seu estat de pseudohivernació. Primer desperten els mascles, seguidament de les femelles amb cadells de segon any i per últim, cap a finals d’abril o principis de maig, despertaran les femelles que han donat a llum a la cova durant aquest mes de gener.

Aquestes imatges han estat captades per una de les càmeres de fototrampeig que l’equip de seguiment de l’ós bru té té col·locades en l’àmbit del Parc Natural de l’Alt Pirineu. En concret podem observar una  mare amb els seus dos cadells de segon any, el que vol dir que van néixer durant l’hivern de l’any passat.

Segons dades proporcionades pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya  i els tècnics del projecte Piroslife, a l’any 2017 s’han comptabilitzat un total de 43 exemplars d’ós bru al Pirineu, entre Navarra, Aragó, Catalunya i França, ocupant un territori de 4.900 km2.  El gruix majoritari d’aquesta població (41 exemplars) es troben al Pirineu Central, és a dir a  la Val d’Aran i Pallars Sobirà (on s’han comptabilitzat 25 exemplars),  i en els departaments francesos de l’Alta Garona i l’Arieja.  Els altres dos exemplars es trobarien a la zona atlàntica dels Pirineus.

Durant l’any 2017 han nascut 7 nous cadells, sis d’ells a Catalunya. La població, doncs, està en alça més si tenim en compte la notícia recent del govern francès d’introduir dues femelles durant la tardor del 2018 per reforçar la població d’óssos a la banda francesa. És una gran notícia des del punt de vista genètic ja que sumarà nova variabilitat a la que ja fa afegir l’ós Goiat, introduït durant el projecte Piroslife a Catalunya al mes de juny de 2016.

La següent imatge mostra de forma molt gràfica la distribució per edat i gènere d’aquests exemplars:

Per a més informació podeu consultar:

http://territori.gencat.cat/es/inici/nota-premsa/?id=304784

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/territori-sostenibilitat/notapremsavw/305439/ca/neixen-nous-cadells-dos-bru-pirineus-catalans-2017.do

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La població d’óssos va creixent i seguirà creixent, doncs, en propers anys

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: You can use these tags <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>