Les falles, declarades patrimoni cultural immaterial de la humanitat

 Al món rural les festes populars estan estretament lligades als cicles agraris i solars. El costum de baixar o ‘córrer falles’ es manté viu o ressuscitat en diverses poblacions de la part occidental del Pirineu del nostre país. Té lloc al voltant del solstici d’estiu —en alguns casos al solstici d’hivern— i en general es tracta de baixar torxes enceses des d’algun indret alt del voltant. Les explicacions que s’han donat a aquesta festa giren entorn de les clàssiques interpretacions simbolistes: ritu solar, de regeneració de la vida natural, de fecunditat… que pretén propiciar les collites i espantar els mals esperits. A més, com que els protagonistes solen ser joves solters, hom també hi veu un ritual d’aparellament i de pas cap a l’edat adulta.

pnopl8ny
Baixada de falles d’Erill la Vall, 2015

A la Vall de Boí, la primera baixada de falles és la de Durro, amb la festa de Sant Quirc, a mitjans de juny. És la nit de Sant Joan quan es baixen les falles de Boí. A principi del mes de juliol es corren falles a Barruera, després Erill la Vall i les darreres són a Taüll, a mitjans de juliol. Vet aquí un exemple, la baixada de falles 2015 a Erill la Vall:

Per poder córrer les falles, s’hauran preparat els “faros” amb arbres drets en una zona alta allunyada del poble. També s’elaboren les falles amb fusta de pi que tingui teia, es subjecten a un pal de freix o d’avellaner, a manera de torxa. 

La nit de la baixada de les falles es puja fins el “faro”, en fer-se fosc. Abans de baixar es berena i s’acompanya d’un traguet de vi. Després s’encén el “faro”, les falles i es comença a baixar, caminant el primer tram pendent i seguidament es comença a córrer fins arribar al poble. Allí els músics toquen la tonada de les falles, es recorren els carrers i finalment es llancen en una foguera.

0hgk3zzf
El “faro” encès i inici de descens dels fallaires des de l’església St. Joan de Durro

Ahir, el comitè avaluador de la Unesco reunit a Namíbia (Àfrica) es va pronunciar sobre la candidatura ‘Les festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus’, i va declarar les falles Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. El govern andorrà va ser l’encarregat de presentar aquesta candidatura, que reuneix 63 municipis fallaires de Catalunya, Aragó, França i Andorra. Entre ells hi ha nuclis com Isil i Alins (Pallars Sobirà) i la Pobla de Segur (Pallars Jussà), Les (Val d’Aran), i Durro, Senet, Barruera, Boí, el Pont de Suert i Vilaller (Alta Ribagorça). Per celebrar-ho, avui en molts pobles del Pirineu hi haurà un repic de campanes i encesa de fogueres.

v3xy6etp
celebració de la declaració de les falles com a “patrimoni cultural immaterial de la humanitat” a Durro, 2015

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>