Inscripcions curs 2023/2024

Calendari:

  • Sol·licituds d’inscripció en període ordinari: del 2 al 31 de maig de 2023
  • Sol·licituds d’inscripció en període extraordinari: de l’1 de juny de 2023 a l’1 de juny de 2024
  • Assignació de les sol·licituds: del 7 al 29 de juny de 2023
  • Acceptació de l’assignació: del 30 de juny de 2023 al 12 de juliol de 2024
  • Inscripció: el centre educatiu quedarà inscrit, només, si s’ha fet un bon moment 1 en acord entre el centre educatiu i el CdA/EdA i si accepta l’assignació.

Projecte compartit “Lo riu ens mou”

‘Lo riu ens mou’, amb el lema “Si ets de les Terres de l’Ebre, mou-te, aprèn i estima lo nostre riu a l’escola”, busca donar a conèixer la navegació pel riu, l’esport del rem, la història, la cultura i biodiversitat de l’entorn a l’alumnat de 6è de primària proper a tot el tram català del riu Ebre. El projecte està impulsat per la representació territorial de l’Esport a les Terres de l’Ebre i els Serveis Territorials d’Educació i Cultura, amb el suport també de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE).

El projecte s’ha iniciat aquest curs amb l’alumnat de sisè de primària dels centres de la Ribera d’Ebre i Baix Ebre nord amb una activitat de navegació pel riu amb llaüts. S’han escollit cinc trams del riu Ebre, triats estratègicament per la seva proximitat i idoneïtat tècnica amb un recorregut d’uns 5 quilòmetres, aprofitant els diferents embarcadors.

Durant els recorreguts s’ha ressaltat la diversitat biològica, cultural i històrica a més a més d’introduir la problemàtica dels sediments que no baixen pel riu i es queden atrapats als embassaments. També s’ha fet èmfasi a l’adaptació al treball en equip, la cooperació i el lideratge. Tot això ha estat treballat prèviament a l’aula mitjançant un dossier pedagògic virtual elaborat conjuntament pel camp d’aprenentatge de Flix i pel camp d’aprenentatge del delta de l’Ebre. El dossier ha estat creat mitjançant una plataforma interactiva i en forma d’enllaç web per tal que els centres i també l’alumnat hi puguin accedir de forma ràpida, àgil i còmoda. El contingut té una mirada molt transversal amb la inclusió de diferents apartats temàtics al voltant del riu Ebre: la història del riu, el vessant més esportiu, els diferents ecosistemes que hi conviuen, les repercussions ambientals, les diferents espècies invasores, etc. També hi ha un kahoot final amb una sèrie de preguntes que l’alumnat ha de respondre per veure què ha après.

L’activitat s’ha dut a terme entre els mesos de maig i juny i han participat uns 800 alumnes de 42 centres. En els pròxims cursos està previst incorporar alumnat del Baix Ebre sud, el Montsià i dels centres educatius propers a la costa i als embassaments. Si cliqueu a la següent imatge podreu accedir al dossier virtual. Salut i riu!

Guiem a l’alumnat del INS Alfacs amb el seu TR

Aquests dies, el director del CdA, Josep Badia, està realitzant diferents xerrades a l’alumnat de l’INS Alfacs per a ajudar-los a triar la temàtica del seu treball de recerca. Us adjuntem la notícia que el mateix institut ha penjat al seu web:

“Foto: Emma Castellà

Text: Paula Llopis

Dimarts 24 de gener, Josep Badia del Camp d’Aprenentatge del delta de l’Ebre (La Ràpita) ens ha fet una xarrada per poder donar-nos idees i consells per al nostre treball de recerca. Badia recalca i ens aconsella que triem un tema que ens agradi i que tinguem intriga per poder continuar descobrint sobre aquest que hem escollit.

A partir d’un tema simple ens ha ensenyat com poder traure unes temàtiques interessants per al treball de recerca.

Josep Badia ens ha donat exemples del treball tant científics com d’història. Alguns temes que ens ha ensenyat sobretot són pels voltants del Montsià: des de  la muntanya fins al riu.”

Associació Sediments. En lluita per la preservació del delta

El passat divendres, 4 de novembre, després de la parada temporal per la pandèmia, vam reprendre el cicle de conferències “Aprenem de l’entorn”.

En aquesta ocasió ens van visitar representants de l’associació sediments, els quals lluiten per defensar lo riu, lo Delta de l’Ebre i la seua gent, recuperant una part de l’aigua i dels sediments que estan atrapats als embassaments i que seguiran quedant empresonats si no es millora la gestió de la Conca de l’Ebre i del seu Delta. I ho fan fent recerca, escrivint i compartint coneixements. Però per a fer-ho necessiten el vostre suport, per això demanen que col·laboreu comprant anticipadament el nou llibre de l’entitat per finançar la publicació del llibre La gran riuada, de Josep Juan, que ens parla de la importància de cuidar l’aigua i la terra, de no malbaratar-los ni contaminar-los.

Aquest projecte de finançament col·lectiu permet comprar la publicació anticipadament. A més, per totes aquelles persones que vulguin col·laborar amb aquest finançament hi ha diferents recompenses especials disponibles, gràcies a Deltaic, Lo Pati d’Agustí, Delta Polet, Deltacleta, Poesia Surt i Kaiak…

La gran riuada és un relat d’esperança i d’humilitat en el que es mostra la història dels rius i les muntanyes, dels animals i les plantes a partir de les grans riuades excepcionals de xocolate cada cent anys.

Mitjançant aquest relat, l’associació Sediments vol fer reflexionar als lectors per entendre que som natura i que hem de deixar espai als altres éssers de la natura per conviure amb harmonia: “perquè LA GRAN RIUADA tornarà, i és millor que tingue llocs per on passar”. Si cliqueu a la imatge, sabreu més sobre el seu projecte, animeu-vos a aportar el vostre granet de sorra:

Associació Sediments. Qui som, què fem i com podem participar…

Passada la pandèmia reprenem el nostre cicle de conferències “Aprenem de l’entorn” amb una interessant xerrada, i alhora celebrar que aquest curs 22-23 fa 40 anys que fem educació ambiental al nostre estimat delta de l’Ebre.
—————————————————————————–
“Des de l’Associació Sediments lluitem per defensar lo riu, lo delta de… Llegeix més»

Cicle de xerrades gratuïtes: Eduquem per als ODS

A continuació us enllacem les xerrades del Cicle de xerrades: Eduquem per als ODS que estan previstes per aquest mes d’octubre.

Les xerrades són en línia, gratuïtes i obertes a tothom!

Les xerrades es fan els dimarts i dijous de setembre, octubre i novembre a les 18h.

En les xerrades ens compartiran propostes i recursos per educar els nostres alumnes per als ODS. També coneixerem iniciatives i projectes duts a terme per entitats i organitzacions amb les quals podrem col·laborar.

Per accedir a les xerrades no cal fer inscripció, només cal connectar el dia i hora en les xerrades que t’interessin seguint aquest enllaç: https://docents.cat/cicle/

Recursos del Departament sobre els ODS

El passat mes de setembre es va celebrar el 7è aniversari de l’aprovació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

El 25 de setembre del 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la resolució “Agenda 2030: transformar el nostre món” i els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). En aquest document els països signants fan una crida a l’acció per poder fer front als reptes del desenvolupament sostenible. Catalunya també es va fer ressò d’aquesta crida, amb l’elaboració i aprovació del Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030, que recull els compromisos del Govern amb l’Agenda 2030.

A la web del Departament s’ha dedicat un espai específic als ODS per si voleu ampliar informació. Hi trobareu:

  • Descripció dels Objectius de desenvolupament sostenible (ODS), qui hi participa i a qui van adreçats, l’Agenda 2030 a Catalunya, i la seva presència al Departament d’Educació.
  • Fitxes resum de cada un dels ODS i enllaços als 17 ODS a la web de l’ONU.
  • Els ODS i els estudis, anàlisi que identifica més de 300 estudis des d’on es pot contribuir als ODS. Les taules mostren quins objectius de desenvolupament sostenible treballa cada estudi i cada especialitat, indicats amb el número de l’ODS.

A la intranet del Departament, també podreu trobar-hi continguts:

I també a la XTEC:

El Departament d’Educació va produir el programa “Objectiu 2030“, sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que ha va emetre el Super3 de TV3. Tant a la web del Departament com a la XTEC podreu trobar-hi els 17 capítols, un per cada ODS.

També podeu visitar el Racó dels ODS a la biblioteca del Departament, que disposa d’una col·lecció de llibres i novel·les vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible. Vegeu els títols exposats al Racó dels ODS.

El fred intens afecta a les aus…

Una altra de les conseqüències del temporal Filomena ha estat la caiguda en picat de les temperatures a casa nostra. A part del temporal marítim que ha afectat novament la fragilitat de la nostra costa, també estem patint un fort temporal de neu i fred intens que ens ha afectat de ple…

Clica a la imatge per saber-ne més i accedir al nostre blog.