Passa l’energia: projectes municipals d’estalvi energètic solidari


Passa l’energia! és un programa de la Gerència de Serveis de Medi Ambient adreçat a oferir suport material i tècnic a tots els ajuntaments de la província de Barcelona que es comprometin a estalviar energia en els seus equipaments i destinar els estalvis aconseguits a les llars del municipi que pateixen pobresa energètica.
 

Amb el Programa Passa l’Energia desenvolupem recursos i eines de treball amb els quals:

  • Donem a conèixer els elements més significatius del fenomen de la pobresa energètica.
  • Informem sobre com podem estalviar energia i diners en els nostres equipaments públics.

El vídeo de promoció del Programa, el manual ¨Passa a l’acció-passa l’energia¨ i els tallers de ¨Xerrem d’energia¨ en són una mostra.

Vídeo promocional del Programa Passa l’Energia

Breu introducció: d’on venim i on som.

Arran de la crisi econòmica que es va iniciar el 2008 i degut a l’increment continuat del preu dels subministraments energètics, el fenomen de la pobresa energètica s’ha convertit en la manifestació quotidiana de la precarietat en l’accés a l’energia de moltes llars dels nostres municipis.

Només un parell de dades:

  • Segons dades publicades per l’Institut Català de l’Energia, en el període comprés entre l’any 2008 i el 2n semestre 2015, el preu de l’energia elèctrica a Espanya per al consumidor domèstic experimenta un increment del 73%.
  • Segons dades publicades a l’Enquesta de Condicions de Vida corresponent a l’any 2015, un 8,7% de les llars catalanes manifesten tenir dificultats per mantenir la seva llar a una temperatura adequada.
  • Durant el 2015, el Govern de Catalunya va pagar factures de persones vulnerables per un import d’1,2 milions d’euros. El 2016 la xifra va arribar als 3,8 milions. Per altra banda, les entitats del Tercer Sector van destinar més de 200.000 euros durant l’any 2015 a pagar factures de gas, aigua i llum de famílies vulnerables.

L’acció de la societat civil i de les administracions catalanes ha esdevingut cabdal a l’hora de denunciar aquesta situació, la qual és encara més punyent si tenim en compte els beneficis de les principals companyies energètiques.

Durant els tres primers trimestres del 2013, l’oligopoli elèctric que opera a l’Estat espanyol (Endesa, Gas Natural Fenosa, Iberdrola, EON Espanya i EDP) va obtenir un benefici de 7.638 milions d’euros, el doble que el de les elèctriques europees. La principal empresa distribuïdora de la llum a Catalunya, Endesa, va declarar un benefici de 1.879 de milions d’euros l’any 2013.

El compromís de la ciutadania i les administracions catalanes

Una mostra del compromís que ha mostrat bona part la societat catalana a l’hora de posicionar-se activament en contra d’aquesta situació és la  Llei 24/2015, una normativa impulsada per una Iniciativa Legislativa Popular, que incrementa la protecció de les persones davant els talls de subministraments.

Aquesta llei ha estat pionera a l’Estat i ha possibilitat que a dia d’avui no es puguin dur a terme talls en els subministraments energètics a cap família que sigui usuària de serveis socials.

Nous recursos del programa Passa l’Energia

Per tot això, des de la Diputació de Barcelona volem impulsar i donar suport a aquelles iniciatives empreses des del món local que vagin dirigides a oferir recursos per aquelles llars amb accés precari a l’energia i fer-ho comptant amb la complicitat i participació de la ciutadania.

En aquest sentit, Passa l’Energia és un programa que té l’objectiu d’impulsar projectes locals d’estalvi energètic solidari comptant amb la participació dels treballadors i els usuaris dels equipaments municipals.

En l’audiovisual Passa l’energia, projectes d’Estalvi energètic solidari, que us estem presentant en aquest article, donem a conèixer els objectius del Programa: oferim el nostre suport i recursos a aquells ajuntaments que desenvolupin accions d’estalvi energètic en equipaments públics i que es comprometin a invertir els estalvis aconseguits en projectes dirigits a millorar les condicions en l’accés a l’energia de les llars del muncipi en situació de pobresa energètica.

A més, com veureu en el vídeo, més enllà de fer promoció del Programa,  emfatitzem els elements més significatius relacionats amb el fenomen de la pobresa energètica

Amb Passa l’Energia també volem oferir als treballadors municipals i als usuaris dels equipaments eines i coneixements que els ajudin a otimitzar la gestió energètica dels edificis públics alhora que una major comprensió de la complexitat dels sistema tarifari del sector energètic.

Seguint aquests objectius també hem elaborat el manual de Passa a l’Acció, passa l’energia i els tallers Xerrem d’Energia.

 

 El manual de Passa a l’Acció, passa l’energia

La finalitat del manual és donar a conèixer com es poden aplicar projectes d’Estalvi energètic solidari en els equipaments municipals comptant amb la complicitat dels seus treballadors i usuaris. El manual s’adreça als càrrecs electes, als tècnics municipals i als gestors dels equipaments públics dels municipis.

 

 

Guia d’aplicació del programa: Passa a l’acció!

En aquest manual és donar a conèixer com podem aplicar el programa al nostre municipi i quins són els suports i recursos que des de la Gerència de Serveis de Medi Ambient s’ofereixen a tots els pobles i ciutats que vulguin participar-hi.

El manual s’adreça als càrrecs electes, als tècnics municipals i als gestors dels equipaments públics dels municipis, explicant els detalls per fer que el vostre projecte d’estalvi energètic solidari sigui tot un èxit.

Passem a l’acció! Passem l’energia!

Altres recursos:

Full de càlcul

Diploma de participació

Poster Passa Energia


 

Si esteu interessats en organitzar projectes d’estalvi energètic solidari en els vostres ajuntaments i voleu més informació sobre com us podem oferir la nostra col·laboració, us podeu posar en contacte amb nosaltres a:

Contacte: passaenergia@diba.cat

Font: Diputació de Barcelona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>