A propòsit de #Ferdinand (@FerdinandMovie‏)

Amb la propera estrena de “Ferdinand”, la pel·lícula d’animació en 3D o 2D de 20th Century Fox que planta cara a la tauromaquia i que s’estrenarà el 22 de desembre de 2017, sembla adient referir-se a uns precedents força interessants i dels que tot seguit us en fem cinc cèntims.

Kalandraka va optar per editar en llengua catalana “La història del Ferdinando” en la primera versió de 1936 en blanc i negre,  escrita per Munro Leaf i dibuixada per Robert Lawson (disponible a la biblioteca del Servei Educatiu Baix Llobregat-6). És tracta d’una al·legoria pacifista i antibel·licista que explica com Ferdinando, un brau sensible s’estima més la tranquil·litat d’un prat i l’aroma de les flors que participar en les baralles i la violència dels altres braus. El final és molt actual.

El lirisme de la prosa, el llenguatge pròxim a la infància i l’humor subtil són algunes de les qualitats del text, amb el qual en Munro Leaf qüestiona les curses de braus i rebutja la violència, a més de defensar la llibertat individual i el respecte per la diferència.

Unes curiositats: va ser el llibre preferit de Gandhi, Hitler va ordenar la seva crema a l’Alemanya nazi i a l’Espanya franquista va estar censurat per considerar-lo una crítica contra el totalitarisme. Els estudis Disney, el 1938, en van fer una adaptació animada que va guanyar l’Òscar al millor curtmetratge d’animació.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>