Fòrum d’Educació i Cultura Popular

Recreació dels valors de la cultura popular a l’educació, en xarxa amb la societat

El Fòrum d’Educació i Cultura Popular vol reconèixer l’important paper de la cultura popular en l’àmbit educatiu, i fer visible les experiències, bones pràctiques, recerques, projectes, formacions, etc., que s’estan realitzant a Catalunya i arreu dels Països Catalans. El Fòrum pretén ser un espai de reflexió, debat, d’aprenentatge i d’intercanvi que permeti centrar criteris i revisar el discurs teòric i les pràctiques sobre la cultura popular a l’educació, posant de relleu aspectes com la interculturalitat, la diversitat religiosa o el gènere.
El Fòrum parteix d’un concepte ampli de l’educació, que inclou i integra l’educació formal, la informal i la no formal, i de la cultura popular entesa més enllà de la festa.

El Fòrum ha començat a treballar el 2017, de cara a presentar les seves propostes en el marc de la 2a edició «Som Cultura Popular. Mostra del Patrimoni Cultural Immaterial» que se celebrarà el 26 i 27 de gener de 2018 a Barcelona. Estarà obert a professionals de l’educació i de la cultura, de la gestió cultural, de l’antropologia i de la sociologia, i a associacions, les AMPA, entitats de lleure, ajuntaments,
centres d’interpretació, museus, serveis educatius, mitjans de comunicació i públic interessat.

El comitè impulsor del Fòrum està format per: Departament de Cultura (Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals), Ajuntament de Barcelona (Institut de Cultura de Barcelona- UCUB), Departament d’Ensenyament (Subdirecció General d’Ordenació i Atenció a la Diversitat), Departament de Governació (Direcció General d’Afers Religiosos), Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (Direcció General de Joventut), Ajuntament de Barcelona (Drets de Ciutadania, Participació i Transparència), Consorci d’Educació de Barcelona, Institut Municipal d’Educació de Barcelona, Consell d’Associacions de Barcelona (CAB), Consell de l’Associacionisme Cultural, Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC), Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC), Institut Català de les Dones, Programa de Millora i Innovació de la Formació de Mestres (MIF).

El fòrum pretén ser un espai de reflexió, debat, d’aprenentatge i d’intercanvi que permeti centrar criteris i revisar el discurs teòric i les pràctiques sobre la cultura popular en l’educació, posant de relleu aspectes com la interculturalitat, la diversitat religiosa o el gènere.
Idees clau.

El Fòrum l’impulsen conjuntament diversos organismes de l’àmbit cultural i educatiu de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, i entitats del món cultural i educatiu.
El Fòrum afavorirà la participació i el treball de persones expertes i de persones interessades, al voltant de quatre eixos temàtics:
◦ Quina cultura popular?
◦ Cultura popular i societat plural.
◦ Cultura popular i comunicació.
◦ Cultura popular i sistema educatiu.
El Fòrum recollirà experiències a través d’un procés participatiu que implicarà els centres educatius, l’associacionisme i l’administració local.
La presentació que es farà en el marc del «Som Cultura Popular» permetrà incorporar les propostes de la ciutadania al treball elaborat pels experts.

Objectius

  • Compartir experiències de referència i bones pràctiques sobre la cultura popular al món educatiu.
  • Crear debat sobre el tema i elaborar un discurs actual sobre la cultura popular al món educatiu.
  • Identificar institucions, professionals, associacions, ajuntaments, entitats, etc. que treballin la transmissió, difusió i formació en cultura popular i l’edició de materials didàctics.
  • Posar en contacte persones i projectes que treballin aspectes de la cultura popular al sistema educatiu.
  • Recollir i difondre propostes de continguts i de metodologies que sorgeixin tant en el procés participatiu i com durant la celebració del Fòrum.

Pla de treball

El pla de treball s’organitza en tres nivells:

  1. Tres comitès (impulsor, científic i organitzador) defineixen les línies de treball i els eixos que serviran de referent per a l’elaboració de les ponències, recullen les propostes que provenen dels experts i del procés participatiu, i preparen la presentació i el diàleg que es
    farà en el marc del Som Cultura Popular 2018.
  2. Les ponències, elaborades per persones expertes, estructuraran els continguts i els reptes del fòrum.
  3. El procés participatiu, dirigit a centres educatius, associacions i administracions locals, permetrà recollir experiències actuals en relació a la cultura popular i el món educatiu.

 

Dades de contacte

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>