La botiga de mascotes extraordinàries

Autor: Rubèn Montañá
Il·lustracions: Marta Montañá
Edició: Barcanova
Col·lecció: Sopa de llibres
Pàgines: 190
ISBN: 9788448936020
Recomanat: a partir de 8 anys

Rubèn Montañá és un autor jove que el 2013 va guanyar el premi Josep M. Folch i Torres de literatura infantil amb la novel·la La nena de l’arbre (La Galera, 2014).

Amb La botiga de mascotes extraordinàries, ara, Rubèn Montañá va ser guardonat amb el 13è premi Barcanova de Literatura Infantil, fet que ens en vam fer ressò en una entrada anterior de Biblioreport.

Ambdues obres són de registres ben diferents, La nena de l’arbre és una obra carregada de sensibilitat, mentre que a La botiga de mascotes extraordinàries l’humor vessa per totes les seves pàgines. És una obra esbojarrada que, segons diu Josep M. Aloy a Mascaró de proa, “podria haver estat escrita per Roald Dahl, o si més no, pel nostre Carles Sala […]. O per autors com David Nel·lo, o Estrella Ramon, Josep M. Fonalleras i Enric Larreula, per dir-ne alguns. Tots ells no sols escriuen històries divertides sinó que, a més, saben gestionar bé el sentit de l’humor tot mantenint un ritme àgil i alegre durant tota l’obra, amb una gran habilitat per arrencar rialles i somriures afectuosos per part de tota classe de lectors.

COM COMENÇA

A qui no agradaria tenir una mascota? Pots triar i remenar, n’hi ha per a tots els gustos: de peludes, de pelades, amb plomes, amb escates, amb bec, amb morro, de la família dels amfibis, de la família dels rèptils, rosegadores, amb ales, amb aletes, ovípares, mamíferes, omnívores, carnívores, herbívores i ovolactovegetarianes. Malgrat la infinita varietat, hi ha un punt que les uneix a totes: que sempre acaben convertint-se en el millor amic del seu amo. I és que totes les mascotes en necessiten un, d’amo. Si no en tinguessin, no serien mascotes; serien només animals normals i corrents. Bèsties, com dirien alguns.


QUÈ ENS DIU L’EDITORIAL
A cavall entre l’humor, l’aventura, la fantasia i la ciència-ficció, la novel·la humanitza un seguit d’animals. Es planteja el fet que ser amo o mascota no sempre depèn de qui sosté la corretja o de qui és més o menys pelut, sinó més aviat de qui té menys escrúpols. En arribar a aquest punt, el lector es preguntarà si la intel·ligència i la consciència humanes són realment superiors a les de la resta d’animals, tal com estem acostumats a pensar.

REFERÈNCIES
En les dues obres anteriors, en Rubèn Montañá reconeix unes referències literàries i cinematogràfiques. A La nena de l’arbre parla d’ecos de l’obra d’Italo Calvino El baró rampant i Atac llimac (Girona, Llibres el segle) té unes clares referències a la pel·lícula de Tim Burton, Mars Attack.

La botiga de mascotes extraordinàries no queda pas enrere quant a referències literàries, així el nom del propietari de la botiga (senyor K) recorda el protagonista d’algunes obres de Kafka (homenatge?). Però encara n’hi ha més. La Bíblia (episodi de Noè) i la novel·la (o  pel·lícula) d’sci-fi El planeta dels simis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>