Meravelles

DADES TÈCNIQUES
Autor i il·lustrador: Brian Selznick
Editorial: Cruïlla
Any d’edició: 2012
Format: Tapa dura. Rústica (cosida)
Idioma: Català
Pàgines: 637
Nivell: Cicle Superior i ESO

ESTUDI DEL LLIBRE
Temes principals: amistat, relacions humanes, discapacitat auditiva

  • Subtemes: història dels museus, cinema

Gènere: novel·la gràfica

Resum/Argument
Aquest llibre explica la història de dos infants amb discapacitat auditiva, la de Ben, un jove orfe (ha perdut la seva mare en un accident de tràfic) que viu a Minnesota el 1977, que inicia la recerca del seu pare desconegut, i la de Rose, una noia sordmuda de New Jersey que el 1927 s’embarca en l’aventura de conèixer una actriu de Nova York. Després d’una sèrie de aventurats casos del destí, ambdues històries coincideixen en la realitat de manera entranyable. Ben i Rose, els protagonistes, anhelen en secret que les seves vides siguin diferents. Ben enyora el pare que mai va conèixer, Rose somia amb una famosa actriu la trajectòria registra en el seu àlbum de retalls. Quan Ben fa una troballa sorprenent a l’antiga habitació de la seva mare i Rose llegeix un cridaner titular en un diari, cada un s’embarca en un viatge amb destí incert.

Ambientació:

  • Espai: Minessota i Nova York
  • Temps: La història d’en Ben transcorre durant la dècada de 1970 i la de la Rose a la dècada de 1920

Personatges: Els personatges principals són en Ben i la Rose. Els acompanyen alguns secundaris amb un cert pes en les respectives històries com en Jamie, l’amic d’en Ben en Walter el germà de la Rose. Hi ha altres personatges que malgrat no sortir a les històries tenen un paper important en el desenvolupament de les mateixes com la mare morta d’en Ben i en Dan, el pare desconegut.

ALTRES ASPECTES A DESTACAR
A primera vista, la història de Ben i la de Rose semblen dues trames independents, separades per una distància en el temps de 50 anys: la d’ell està narrada amb paraules mentre que la d’ella s’explica en dibuixos. Però a mesura que avança llibre, les dues històries s’entrellacen fins convertir-se en una sola. La novel·la conté més de 460 il·lustracions.

En aquest vídeo l’autor en presenta el text i els detalls de la seva creació.



Selznick explica que la història d’en Ben i la Rose va sorgir en essència de dos esdeveniments: la visita que un amic li va oferir per els espais més íntims del Museu d’Història Natural de Nova York i del visionat d’un documental anomenat «Through Deaf Eyes» que mostra la història de la cultura sorda als Estats Units.

El títol de l’obra “Meravelles” té el seu origen en el nom que rebien el llocs que durant els segles XVII i XVIII algunes persones desaven i col·leccionaven objectes rars i singulars d’origen animal, vegetal i mineral, així com estris i produccions de l’ésser humà. Aquests llocs que rebien el nom de cambres de meravelles o gabinets de curiositats són l’origen dels actuals museus.

El fet que una de les dues històries estigui desenvolupada íntegrament en imatges, permet utilitzar aquest llibre com a base d’un treball de la lectura de la imatge. Així si ens fixem en les imatges amb les quals comença l’obra trobarem un bon exemple de zoom in (comproveu-ho en aquest enllaç).

Per altra banda la lectura d’aquest llibre també és una bona manera d’introduir els lectors en la problemàtica de la les persones sordes i de com s’ho fan per comunicar-se. Podeu conèixer la llengua de signes catalana en aquest portal de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans dedicat a la LSC.

Ressenya: Jordi Dolcet (CRP Baix Llobregat-6)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>