Fòrum d’Educació i Cultura Popular

somculturapopular
Recreació dels valors de la cultura popular a l’educació, en xarxa amb la societat

El Fòrum d’Educació i Cultura Popular vol reconèixer l’important paper de la cultura popular en l’àmbit educatiu, i fer visible les experiències, bones pràctiques, recerques, projectes, formacions, etc., que s’estan realitzant a Catalunya i arreu dels Països Catalans. El Fòrum pretén ser un espai de reflexió, debat, d’aprenentatge i d’intercanvi que permeti centrar criteris i revisar el discurs teòric i les pràctiques sobre la cultura popular a l’educació, posant de relleu aspectes com la interculturalitat, la diversitat religiosa o el gènere.
El Fòrum parteix d’un concepte ampli de l’educació, que inclou i integra l’educació formal, la informal i la no formal, i de la cultura popular entesa més enllà de la festa.

El Fòrum ha començat a treballar el 2017, de cara a presentar les seves propostes en el marc de la 2a edició «Som Cultura Popular. Mostra del Patrimoni Cultural Immaterial» que se celebrarà el 26 i 27 de gener de 2018 a Barcelona. Estarà obert a professionals de l’educació i de la cultura, de la gestió cultural, de l’antropologia i de la sociologia, i a associacions, les AMPA, entitats de lleure, ajuntaments,
centres d’interpretació, museus, serveis educatius, mitjans de comunicació i públic interessat.

El comitè impulsor del Fòrum està format per: Departament de Cultura (Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals), Ajuntament de Barcelona (Institut de Cultura de Barcelona- UCUB), Departament d’Ensenyament (Subdirecció General d’Ordenació i Atenció a la Diversitat), Departament de Governació (Direcció General d’Afers Religiosos), Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (Direcció General de Joventut), Ajuntament de Barcelona (Drets de Ciutadania, Participació i Transparència), Consorci d’Educació de Barcelona, Institut Municipal d’Educació de Barcelona, Consell d’Associacions de Barcelona (CAB), Consell de l’Associacionisme Cultural, Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC), Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC), Institut Català de les Dones, Programa de Millora i Innovació de la Formació de Mestres (MIF).

El fòrum pretén ser un espai de reflexió, debat, d’aprenentatge i d’intercanvi que permeti centrar criteris i revisar el discurs teòric i les pràctiques sobre la cultura popular en l’educació, posant de relleu aspectes com la interculturalitat, la diversitat religiosa o el gènere.
Idees clau.
El Fòrum ja ha començat a treballar aquest 2017, amb l’objectiu de presentar les propostes en el marc del «Som Cultura Popular. Mostra del Patrimoni Cultural Immaterial» que se celebrarà del dia 25 al 27 de gener de 2018 a Barcelona.
El Fòrum l’impulsen conjuntament diversos organismes de l’àmbit cultural i educatiu de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, i entitats del món cultural i educatiu.
El Fòrum afavorirà la participació i el treball de persones expertes i de persones interessades, al voltant de quatre eixos temàtics:
◦ Quina cultura popular?
◦ Cultura popular i societat plural.
◦ Cultura popular i comunicació.
◦ Cultura popular i sistema educatiu.
El Fòrum recollirà experiències a través d’un procés participatiu que implicarà els centres educatius, l’associacionisme i l’administració local.
La presentació que es farà en el marc del «Som Cultura Popular» permetrà incorporar les propostes de la ciutadania al treball elaborat pels experts.

Presentació

El Fòrum d’Educació i Cultura Popular vol reconèixer l’important paper de la cultura popular en l’àmbit educatiu, i fer visibles les experiències, bones pràctiques, recerques, projectes, formacions, etc. que s’estan realitzant a Catalunya i al conjunt dels Països Catalans. El Fòrum parteix d’un concepte ampli d’educació, que inclou i integra l’educació formal, la informal i la no formal, i de la cultura popular entesa més enllà de la festa. El fòrum ha començat a treballar el 2017, de cara a presentar les seves propostes en el marc de la 2a edició del «Som Cultura Popular. Mostra del Patrimoni Cultural Immaterial» que se celebrarà del 25 al 27 de gener de 2018 a Barcelona. Estarà
obert a professionals de l’educació, de la gestió cultural, de l’antropologia i de la sociologia, i a associacions, les AMPA, esplais, ajuntaments, centres d’interpretació, museus, mitjans de comunicació i públic interessat.

Objectius

  • Compartir experiències de referència i bones pràctiques sobre la cultura popular al món educatiu.
  • Crear debat sobre el tema i elaborar un discurs actual sobre la cultura popular al món educatiu.
  • Identificar institucions, professionals, associacions, ajuntaments, entitats, etc. que treballin la transmissió, difusió i formació en cultura popular i l’edició de materials didàctics.
  • Posar en contacte persones i projectes que treballin aspectes de la cultura popular al sistema educatiu.
  • Recollir i difondre propostes de continguts i de metodologies que sorgeixin tant en el procés participatiu i com durant la celebració del Fòrum.

Pla de treball

El pla de treball s’organitza en tres nivells:

  1. Tres comitès (impulsor, científic i organitzador) defineixen les línies de treball i els eixos que serviran de referent per a l’elaboració de les ponències, recullen les propostes que provenen dels experts i del procés participatiu, i preparen la presentació i el diàleg que es
    farà en el marc del Som Cultura Popular 2018.
  2. Les ponències, elaborades per persones expertes, estructuraran els continguts i els reptes del fòrum.
  3. El procés participatiu, dirigit a centres educatius, associacions i administracions locals, permetrà recollir experiències actuals en relació a la cultura popular i el món educatiu.

Organitza

El comitè impulsor del Fòrum està format per: Departament de Cultura (Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals), Ajuntament de Barcelona (Institut de Cultura de Barcelona-UCUB), Departament d’Ensenyament (Subdirecció General d’Ordenació i Atenció a la Diversitat), Departament de Governació (Direcció General d’Afers Religiosos), Departament de
Treball, Afers Socials i Famílies (Direcció General de Joventut), Ajuntament de Barcelona (Drets de Ciutadania, Participació i Transparència), Consorci d’Educació de Barcelona, Institut Municipal d’Educació de Barcelona, Consell d’Associacions de Barcelona (CAB), Consell de l’Associacionisme Cultural, Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC), Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC), Institut Català de les Dones, Programa de Millora i Innovació de la Formació deMestres (MIF).

Dades de contacte