2a sessió TAC 17-18

Informacions diverses:

Càpsules EDU365 – Amb el temps, edu365 ha deixat de ser un portal per a ús únicament a les llars per ser un portal de referència a les escoles catalanes. S’han anat integrant aspectes transversals com la seguretat a Internet, l’educació per a la salut, o els materials per a aules d’acollida. Així mateix, les noves aplicacions innovadores que impliquen conceptes com la Web 2.0, la realitat augmentada, els videojocs, la programació o les aplicacions per a dispositius mòbils han trobat el seu espai a l’edu365, que ha esdevingut així un aparador de la innovació a l’educació mitjançant les TIC. Per començar hi trobareu les següents càpsules:

Experimenta amb la realitat virtual
Crea el teu videojoc
Dissenya les teves infografies
Divertim-nos aprenent una llengua
Explora i construeix línies de temps
Com podem fer els nostres pósters

EduHack – El 18 de novembre es va posar en marxa, en jornada presencial, l’edició EduHack 2017-2019. Aquesta és la seva línia de temps:

 

 

 

AirDroid

Permet projectar el que es veu al mòbil, administrar el mòbil des de l’ordinador…
El trobareu al Google PlayWeb d’accés.

 

 

 

 

 

Taller de contes il·lustrats audiovisuals

El curs 2016-17 com a experiència pilot, els Jocs Florals Escolars de Catalunya van incloure un apartat de contes audiovisuals il·lustrats perquè els estudiants dels centres escolars presentessin projectes de contes en format de vídeo. L’objectiu principal d’aquesta nova categoria és promoure la creació literària potenciant el treball interdisciplinar des de l’àmbit lingüístic, digital i artístic.

Com crear un conte audiovisual amb eines a l’abast

Aquests vídeos a càrrec Lluís Vallvé, assessor tècnic docent del Consorci d’Educació de Barcelona, ens mostren tot el procés creatiu d’un conte:

Proposta de muntatge del plató:

Guió i escaleta del conte

Cal convertir el guió del conte, inventat prèviament, en una escaleta per realitzar la gravació. Cal separar cada escena, allò que es diu del que es veu, el so de la imatge.

Exemple de guió d’un conte
Exemple d’escaleta del conte

Pla de treball


Exemple pla de treball (imatge de sobre en pdf).

En aquesta pàgina podeu veure una completa proposta de conte audiovisual il·lustrat, com a projecte de treball interdisciplinari.

Com crear un conte audiovisual amb stop-motion

Disposeu d’informació sobre com muntar una història emprant la tècnica anomenada stop-motion a la pàgina dels Seminaris TAC 16-17.

“L’stop-motion és una tècnica d’animació que consisteix a capturar fotografies consecutives d’un objecte movent-lo una mica entre fotografia i fotografia de manera que, visualitzant-les ràpidament, hom creu que l’objecte es mou. Generalment es denominen animacions de stop motion totes aquelles animacions que no són realitzades amb dibuixos animats (també anomenades animació tradicional 2D), ni tampoc creades completament dins l’ordinador (animació 3D); sinó que s’han creat a partir d’imatges de la realitat. Així doncs, l’stop motion es fa servir per a produir moviments animats de qualsevol objecte, tant sigui rígid com modelable: joguines, blocs de construcció, ninots articulats o personatges creats amb plastilina… També es desenvolupen animacions en stop motion força interessants amb altres materials, com ara la sorra, els retalls de paper o els guixos sobre terra i parets.

Podríem definir aquesta manera d’animar com animació en estat pur, ja que es construeix el moviment fotograma a fotograma, manipulant l’objecte o el ninot amb les pròpies mans, de manera progressiva, cap endavant, sense cap mena de possibilitat de retrocés.”
(Font: Viquipèdia)

Alguns exemples de contes emprant les dues tècniques

Premi col·lectiu de la categoria H. Conte Audiovisual il·lustrat d’educació primària a L’Institut Escola Daniel Magrané, de Jesús Tortosa, pel conte titulat Mesela i Naïm: explicació del treball desenvolupat

En Bao i els seus amics

El millor ofici del món

El camí de tornada a casa

No importa ser diferent

Mostra dels treballs presentats a l’edició 2016-2017 dels contes audiovisuals il·lustrats als Jocs Florals (CEB)

Disposeu de molts més exemples a la web “Una mà de contes”.

Exemple de conte.

Orientacions i consells sobre creació i edició de vídeo i àudio

Tutorial -1a part i tutorial -2a part de l’editor de vídeo Power Director des del mòbil.

En aquesta pàgina disposeu d’informació sobre com treballar el vídeo a l’aula. Hi trobareu consells, orientacions, APPS i altres aplicacions i més.

video-player_318-134974-150x150.jpg

Concretament hi trobareu:

I en aquesta altra disposeu d’informació sobre com treballar l’àudio. Hi trobareu consells, orientacions, APPS i altres aplicacions i més. Concretament:

microfono_318-106977-150x150.jpg

 (Document elaborat per: Àrea de Tecnologies per a l’Aprenentatge i el Coneixement del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya – Novembre 2017)

Proposta de treball. Creació d’un microconte o microrelat audiovisual

La Montserrat Bertran ens defineix els microcontes com a relats molt curts que mantenen l’estructura del text narratiu d’una manera extremadament breu. La seva prosa és molt precisa i senzilla. A vegades és enginyosa i altres poètica. És com una càpsula narrativa. Solen tenir finals inacabats, que conviden els lectors a reflexionar o a cercar diverses interpretacions. Podeu trobar més informació relativa als microcontes al seu blog Paraules.

  • De manera individual o en grup: dibuixeu, prèviament, l’esquema de la que serà la vostra producció. Podeu utilitzar la plantilla imprimible per a crear l’storyboard.

  • Podeu seguir el guió sobre com crear un microconte: elaborar pla de treball i realització d’un video de curta durada. Mireu: Conte audiovisual il·lustrat.

  • Escolliu quina tècnica, de les dues exposades més amunt  (Com crear un conte audiovisual amb eines a l’abast  / Com crear un conte audiovisual amb stop-motion).

  • Creeu el microconte i pugeu la producció a l’espai Youtube del vostre centre o al vostre espai Youtube personal a XTEC, o bé, pugeu-lo al vostre Drive. Compartiu l’enllaç i envieu-lo a pprat@xtec.cat

  • A la propera sessió: l’haureu de presentar als companys i companyes del Seminari.

Torn obert de paraula