La tasca de recuperació i conservació de la Fundació CRAM. Cicle de conferències “Anar a Mar”.

La biòloga Anna Casquet compartirà el dijous 25 de gener a les 19h a l’Escola del Mar la missió, els reptes i l’operatiu de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM).


L’Escola del Mar i el Port programen conjuntament el cicle amb el mar com a protagonista des del vessant científic, esportiu, històric, esportiu, ecològic, …professional
La iniciativa “Anar a Mar”vol apropar tothom a la cultura marinera, tot superant l’estacionalitat de la temporada de bany #AnarAMar #SortirDijous
Després del descans del desembre, per l’activitat nadalenca, reprenem el Cicle de Conferències d’Anar a Mar el proper dijous, 25 de gener a les 19h a l’Escola del Mar amb una conferència de la biòloga Anna Casquet, de la Fundació Cram, que compartirà la tasca de recuperació d’aquest ens amb la fauna marina amenaçada.
Descobrirem com és el treball en el rescat i assistència de fauna amenaçada des de 1994. Quan algun exemplar de tortuga marina, cetaci o au marina apareix a la platja amb alguna lesió o patologia, sovint causada per activitats humanes, la Fundació CRAM posa en marxa l’operatiu per donar una assistència adequada a aquests exemplars en perill
L’Escola del Mar, Centre d’Estudis Marins de Badalona (Àmbit de Badalona Pròspera i Sostenible, Ajuntament de Badalona) i Marina de Badalona programen per al proper dijous 25 de gener de 2018 la tercera cita del cicle de conferències “Anar a Mar” on especialistes de diferents disciplines abordaran temes d’actualitat o d’investigació vinculats amb el mar.
L’objectiu principal d’Anar a mar” és apropar la comunitat científica als ciutadans i, per altra banda, donar a conèixer el mar des de visions i aspectes molt diferents amb la intenció d’obrir un espai de coneixement i de debat a l’entorn del mar. També, i especialment en una ciutat que aposta per impulsar projectes per obrir-se al mar, persegueix apropar tothom mental i físicament al mar en els mesos de tardor i hivern, per superar la marcada estacionalitat i la concentració de l’ús del litoral durant la temporada de bany. És a dir, pretén introduir el referent del mar en una època de l’any en la que sembla que desapareix del nostre paisatge i de la nostra agenda.
Totes les conferències comencen a les 19h i l’accés és lliure i gratuït.
La resta de xerrades programades durant el 2018 són les següents:

22 de febrer de 2018. 19h. Port de Badalona
URBANISME / MEDI AMBIENT/ FUTUR
LA RECUPERACIÓ DEL FRONT LITORAL ENTRE EL PORT I EL RIU BESÒS: PROJECTES I REPTES
Joaquim Calafí
Director Tècnic del Consorci del Besòs
La transformació i millora l’eix del Besòs i el front litoral entre Sant Adrià i Badalona passa per revertir la degradació d’aquestes platges metropolitanes amb la recuperació de les seves condicions mediambientals i paisatgístiques. Un primer pas promogut és la consolidació d’un parc d’esculls artificials submergits i una illa per a ocells. Paral·lelament es treballa en la nova normativa urbanística de la parcel·la de les tres xemeneies. Un tema de gran actualitat.

22 de març de 2018. 19h. Escola del Mar
MOSAICS, FRESCOS I CERÀMICA: COM VEIEN LA FAUNA MARINA AL MÓN ANTIC?
Enric Cahner i Monzó
Biòleg especialitzat en zoologia i biologia marina. Cap departament Educació Ambiental Ajuntament de Badalona.
El món antic sentia una gran fascinació per la fauna marina. Tant a la ceràmica micènica, la cultura minoica o als mosaics i frescos romans hi trobem representacions de la fauna marina. Algunes d’un realisme sorprenent i, d’altres, una interpretació o idealització del món marí. Sense anar més lluny, a Badalona, hi trobem mosaics amb pops i dofins i a les darreres excavacions al lateral de l’autopista ha aparegut un mosaic amb dos peixos. Farem un recorregut pel passat on les imatges reflectides als mosaics, frescos o ceràmica ens donen molta informació de com era el mar fa dos mil anys i, fins i tot, algunes pistes de l’actual canvi climàtic.

26 d’abril de 2018
DEU PROPOSTES PER MILLORAR L’ACCESSIBILITAT I L’OCUPABILITAT DELS OFICIS DEL MAR
Representants de la Facultat de Nàutica de Barcelona, de l’Institut de Nàutica de Barcelona i diferents operadors
Com accedir als centres d’ensenyament dels oficis del mar? Quins són? On es cursen? Com afavorir la realització de les pràctiques dels estudiants de Nàutica. Cal recuperar una figura similar a la de l’aprenent per recuperar alguns oficis, com el mestre d’aixa? Quina formació he de tenir per incorporar-me a la tripulació d’un creuer turístic?
Donem visibilitat als oficis del mar, un mes abans de la tercera edició de la Fira Inicia’t 2018.

Per a més informació:
– Escola del Mar, Centre d’Estudis Marins
Àmbit de Badalona Pròspera i Sostenible, de l’Ajuntament de Badalona
Rambla, 37
escoladelmar@badalona.cat
Tel. 93 384 36 47
– Marina de Badalona
Port Esportiu i Pesquer de Badalona
Edifici de Capitania, s/n
events@marinabadalona.cat
Tel. 93 320 75 00

Font: Servei d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament de Badalona