Els Prats del Rei

mapa
escutprats Ajuntament d’Els Prats de Rei
Plaça Major, 1
08281 – Els Prats de Rei
Telf. i Fax 938698192
pratsr@diba.es
Nuclis de població: Els Prats de Rei, La Manresana, els Seguers, Solanelles.
Més informació [1] [2] [3]
Fitxes l’Anoia + Guapa
museu_castella Museu municipal Josep Castellà Real Carrer del Ravalet, 31, 1a. planta
08281 – Els Prats de Rei
Tel: 938698192
Recull bàsicament els materials arqueològics recuperats en superfície i en excavació al municipi. D’entre tots els materials que disposa el museu cal destacar la ceràmica de vernís negre procedent d’Etrúria.
seguers Granja Escola Els Seguers Ctra. C-141b entre Calaf i Manresa, desviament pont color lila, km. 28
08281-Seguers (Prats de Rei)
Telf. 938698524
Diferents espècies d’animals de ploma, de pel i llana, els podreu posar menjar, recollir els ous, tocar els conills…
En el recorregut trobareu les ovelles i els xais d’en Domènec. El grunyir del porc, la remullada dels ànecs el plomatge vistós dels peons i les simpàtiques oques.
casa vila Casa de la Vila i Plaça Major Visita exterior i lliure. La Casa de la Vila la trobem ubicada a la plaça Major, un recinte porxat per dues de les seves quatre bandes. És l’edificació més emblemàtica i destacada de la plaça juntament amb “cal Tabaqueru” que fa cantonada amb el carrer nou.
epigrafic Conjunt Epigràfic Cal demanar la clau a la Rectoria dels Prats de Rei.
C. Església, s/n. Tel. 938698292
A l’atri de la porta lateral de l’església parroquial de Santa Maria es conserven cinc làpides sepulcrals datades entre els segles I i III dC, una de les quals dedicada a Caius Annius Proculus és una reproducció de l’original conservat al Museu d’Arqueologia de Catalunya, on també es conserva una sisena làpida honorífica dedicada a l’emperador Maximilià.
mensa Cups de Can Mensa, de Cal Sala i de Cal Rabassaret Visita exterior i lliure. Aquests cups excavats a la roca els localitzem molt a prop de les masies homònimes. A cal Mensa trobem un cup de forma cilíndrica que conserva a la part inferior del dipòsit la boixa per buidar la cup del vi ja fermentat. Tots aquests cups devien estar coberts amb unes fustes damunt de les quals es trepitjava el raïm, el suc del qual, barrejat o no amb les raspes i pells, posteriorment fermentava a l’interior del dipòsit.
n'espanyol El Roc de Ca n’Espanyol Visita exterior i lliure. S’ha identificat com un espai destinat al culte cristià, amb reminiscències de cultures anteriors.
manresana Església romànica de Sant Andreu de la Manresana Visita exterior i lliure.
Per accedir a l’interior cal demanar la clau a la casa veïna de cal Joan Roca o a la veïna de cal Sala (casa des d’on s’ofereix un servei de guia per visitar l’enton com la Manresana, els cups de cal Sala o la mateixa església de Sant Andreu).
Encara que esmentada l’any 1070 a l’acta de consagració de l’església de Santa Maria dels Prats de Rei i per tant originàriament romànica, l’edifici actual presenta una imatge més aviat barroca deguda a la refeta portada a terme als segles XVII i XVIII. És un edifici d’una sola nau coberta amb volta apuntada. En el seus murs destaquen diversos blocs de pedra amb decoracions vegetals i geomètriques.
torre manresana Torre medieval de la Manresana Visita exterior i interior lliure. Del castell de la Manresana, documentat des del segle XI, es conserven diversos basaments de la muralla, una estança i la torre circular de més de 20 m d’alçada. Està dividida en tres pisos, els dos primers separats inicialment per trespols de fusta i el tercer per una cúpula de pedra que serveix de base al terrat superior. L’únic accés es realitza per la poterna situada a uns 11 m d’alçada.
sta maria Església parroquial de Santa Maria Cal demanar la clau a la Rectoria dels Prats de Rei.
C/ Església, s/n. Tel. 938698292
L’actual temple barroc, construït entre 1685 i 1713, ocupa el lloc de la primitiva església, cedida l’any 945 pel bisbe de Vic al monestir de Santa Cecília de Montserrat.
necropolis Necròpolis Tardoromana Visita exterior i lliure. Aquest conjunt d’enterraments situats a redós de l’absis de l’església parroquial de Santa Maria, el formen sis tombes de lloses, utilitzant alguna de les mateixes teules planes romanes com a capçalera o llit, i dos sarcòfags.
santuari Santuari de la Mare de Déu del Portal Visita exterior i lliure
Per accedir a l’interior, cal demanar la clau a la Rectoria dels Prats de Rei.
C. Església, s/n. Tel. 938698292
L’actual edifici, ubicat al carrer de Carme Muñoz, de línies barroco-neoclassicistes fou bastit entre els anys 1765 i 1787 en el mateix lloc ocupat originàriament pel Portal Major de la muralla en el qual s’hi obria una capelleta on es venerava la imatge gòtica de la Mare de Déu.
creu Altres llocs per visitar Creu de Terme gòtica.
Capella de Sant Joan.
Mas de l’Albareda.
Solanelles.
La Quadra de Galí.
Sant Ermengol.
Forat a la Roca i necròpolis de Seguers.
Forat a la Roca prop dels Prats.
Tomba aïllada i necròpolis de Cal Seuba.
Sant Pere i Sant Feliu de Seguers.